Τα μεζεδοπωλεία άνοιξαν, τα τραπεζάκια βγήκαν στους εξωτερικούς τους χώρους και οι πλατείες της πόλης γέμισαν, και πάλι, με γνώριμες μυρωδιές και μεθυστικά αρώματα. Δίνουμε ραντεβού σε τέσσερα καθιερωμένα στέκια για τους φημισμένους μεζέδες τους και τσιπουράκι ή ουζάκι με τους φίλους.

Κυβέλη

Μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη μικρή Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, που έχει γίνει στέκι των ντόπιων τόσο για το τίμιο φαγητό του, όσο και για τη φιλική ατμόσφαιρά του. Από τα πιάτα που σίγουρα ξεχωρίζουν η παραδοσιακή φρουτάλια της Άνδρου, οι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες, η τηγανιά από συκώτι και τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου.

Πετραλώνι

Βρίσκεται επί της Πλατείας Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα, πολύ κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων και είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα μεζεδοπωλεία-ουζερί της γειτονιάς. Σε ένα παλιό σπίτι, ντυμένο με πέτρα και διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα, θα δοκιμάσετε γευστικά πιάτα σε προσιτές τιμές που θα σας κάνουν να επιστρέψετε. Πιτάκια με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, σπετσοφάι, ντολμαδάκια, γαύρος μαρινάτος και χοιρινό κότσι είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των πελατών. Τα ποτήρια γεμίζουν με κρητική ρακή, κρασί Λήμνου, τσίπουρο Τυρνάβου και ούζο Μυτιλήνης.

Το Ουζερί του Λάκη

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς.

Καραβίτης

Ταβέρνα- θρύλος στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι που λειτουργεί από την δεκαετία του ’20 και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να κυριαρχούν στο χώρο και να δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, η έμφαση εδώ δίνεται στο κρέας –η ποιότητά του κατά κοινή ομολογία είναι άριστη– με τα φημισμένα μπιφτέκια του (γεμιστά με τυρί ή όχι) να κάνουν πραγματικά πάταγο. Αγαπημένες επιλογές του κοινού, επίσης, τα τραγανά παϊδάκια (άρτια κομμένα και ψημένα) και η γευστική στάμνα.