Με βραβεία Όσκαρ, Σεζάρ κι έναν Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο της ανατρεπτικής ταινίας «Παράσιτα» θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 78ου Φεστιβάλ της Βενετίας που θα γίνει από την 1η έως την 11η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

«Ο σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο θα προεδρεύσει της διεθνούς κριτικής επιτροπής του 78ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, που θα απονείμει τον Χρυσό Λέοντα καλύτερης ταινίας και τα άλλα επίσημα βραβεία» σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μόστρα που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

«Το φεστιβάλ της Βενετίας είναι πλούσιο με μακρά ιστορία και είναι τιμή μου να συνδεθώ με την εξαίρετη κινηματογραφική παράδοσή του» δήλωσε ο σκηνοθέτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, και κυρίως ως αμετανόητος σινεφίλ, είμαι έτοιμος να θαυμάσω και να χειροκροτήσω όλες τις σπουδαίες ταινίες που επελέγησαν από το φεστιβάλ. Είμαι γεμάτος αληθινή χαρά και ελπίδα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, χαιρέτισε τον «μεγάλο Κορεάτη σκηνοθέτη», ο οποίος είναι «σήμερα μια από τις πιο αυθεντικές και πρωτότυπες φωνές του κινηματογράφου της ‘θεωρίας του δημιουργού’ σε παγκόσμιο επίπεδο». «Του είμαι ευγνώμων που αποδέχθηκε να θέσει το απερίσπαστο, φιλέρευνο και στερούμενο από προκαταλήψεις πάθος και την αγάπη του για τον κινηματογράφο στην υπηρεσία του φεστιβάλ μας» εκτίμησε.

Ο Μπονγκ Τζουν-χο, 51 ετών, κέρδισε με τα «Παράσιτα» τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 2019 και στη συνέχεια τέσσερα Όσκαρ (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ξένης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας) και βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Έχει σκηνοθετήσει επίσης τις ταινίες «Σκύλος που γαβγίζει» (2000), «Μνήμες εγκλήματος» (“Memories of a murder” — 2003),   «Snowpiercer» (2013) και «Okja» (2017).

TAGS