Θέατρο, τσίρκο, μουσική, χορός, ποίηση, εικαστικά, μαριονέτες, ξυλοπόδαροι, καραγκιόζης, κάθε μορφής Τέχνη, «κατεβαίνει» σήμερα στο δρόμο γεμίζοντας για μια ολόκληρη ημέρα με χρώμα και ζωντάνια δρόμους και γωνιές της Αθήνας.

Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, είναι «Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο δημόσιο χώρο» και εκατοντάδες ανεξάρτητοι καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους «παρών» σε μία πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 2007 και υιοθετήθηκε από την Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα, για να πάρει τη μορφή μίας μεγάλης γιορτής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μίας διαφορετικής μέρας, που θα καταστήσει κοινωνούς τους λάτρεις της Τέχνης, αλλά και τους απλούς πολίτες αυτής της πόλης για μία βόλτα σε ένα πανόραμα τεχνών κάθε μορφής σε απόσταση αναπνοής και χειραψίας.

Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν από τις 11.00 και θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ. Σύνταγμα, Eρμού, πλατεία Kαπνικαρέας, Μοναστηράκι, Θησείο, θα γεμίσουν θεάματα πάσης φύσεως για μικρούς και μεγάλους, ακόμη και για επίδοξους καλλιτέχνες σε μία «γωνιά αυτοσχεδιασμού», ενώ στις 20.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση όλων των συμμετεχόντων από την Ερμού, που θα καταλήξει στο Θησείο (πλ. Ασωμάτων), όπου θα ακολουθήσει βαριετέ και το πάρτι της Ημέρας του Δρόμου έως αργά τη νύχτα.

Πρόκειται για δράση ανεξάρτητων καλλιτεχνών, η οποία υποστηρίζεται αποκλειστικά από τη συνεργασία και την αυτοργάνωση των συμμετεχόντων.

H Mέρα Δρόμου ξεκίνησε στη Γαλλία το 2007, με το όνομα «Rue Libre» (ελεύθερος δρόμος), ως πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue). Στόχος ήταν να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων της πολιτείας.