Είσαι σπίτι, πίνεις καφέ, τσάι, ό,τι σε ευχαριστεί, με ή χωρίς εκείνα τα αμαρτωλά μπισκότα…

Κάπως έτσι όμως είμαστε οι περισσότεροι, έχουμε ανάγκη από ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και κάποιες στιγμές δικές μας για να αναλογιστούμε την σημασία αυτών των τετραγωνικών. Και έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία που έχουν:

Το σπίτι μας

Είτε ζούμε μόνοι μας είτε με μια μεγάλη οικογένεια, είναι ευκαιρία να ξαναζήσουμε το σπίτι μας. Να αλλάξουμε τα έπιπλα, να βάψουμε τους τοίχους, να ανοίξουμε χώρο για λγυμναστική, να κάνουμε το πολυπόθητο spring cleaning σε κάθε γωνιά του!

Οι άνθρωποι

Προφανώς γνωρίζουμε την οικογένεια μας πιο καλά από τον καθένα. Σε ένα σύνηθες 24ωρο όμως πάνω από τα 2/3 του, είτε είμαστε εκτός σπιτιού είτε κοιμόμαστε. Ας παραδεχτούμε πως καλό είναι να αφιερώνουμε μέσα στην εβδομάδα χρόνο αποκλειστικά για αυτούς τους ανθρώπους κάνοντας ακόμα και κάτι πολύ απλό.

Εμείς

Ένα διάστημα μεγάλης παραμονής στο σπίτι συνεπάγεται για τον καθένα μας κάποια από τα παρακάτω: άνετα ρούχα που δεν μας περιορίζουν, μαλακές και ζεστές κάλτσες, χρόνος για περιποίηση, ταβανοθεραπεία (γιατί όχι;), ταινίες στο σαλόνι, χρόνο για πειραματισμό στη κουζίνα, ώρες chat με τους φίλους μας. Πάνω από όλα όμως, εμείς. Χρόνος για εμάς. Για να ξαναγνωριστούμε με εμάς και να γίνουμε καλύτεροι για τους γύρω μας.

Και φυσικά διάβασμα. Δεν είναι μόνο το ταξίδι, η δραπέτευση από τα όσα συμβαίνουν και οι φανταστικές ιστορίες. Είναι ένας άλλος τρόπος διαλογισμού, να σκηνοθετούμε ταινίες στο μυαλό μας, να ξαναμαθαίνουμε την γλώσσα μας μέσα από νέες λέξεις, είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Τι να διαβάσεις λοιπόν; Αυτά που έχεις στη βιβλιοθήκη σου σίγουρα, γιατί για κάποιον λόγο κατέληξαν στον σπίτι σου. Και αν δεν είναι αρκετά;

Κάπως έτσι… αποφασίζεις να ανανεώσεις την βιβλιοθήκη σου!

Αν σου λείπει το σασπένς και το μυστήριο μπορείς να ψάξεις το αστυνομικό βιβλίο που θα σε ιντριγκάρει και να αναζητήσεις τον δολοφόνο.

Αν πάλι, προτιμάς οικεία και γνώριμα μονοπάτια, θα βρεις τους πιο κοντινούς σου ήρωες μέσα από την ελληνική λογοτεχνία. Σίγουρα σε κάποιο μυθιστόρημα θα ταυτιστείς με κάποιον.

Φυσικά αν έχει έρθει εκείνη η ώρα που θέλεις απλά να τα ξαναβρείς με τον εαυτό σου και να σκεφτείς τον κόσμο λίγο διαφορετικά, ίσως να πρέπει να ψάξεις τίτλους για εσωτερική ενδυνάμωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκδόσεις Διόπτρα με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου προτείνουν 60 τίτλους με εκπτώσεις έως και 40% που μπορείς να διαλέξεις.

Οπότε, λίγο υπομονή, καλή μουσική, καλό φαγητό πολλή επικοινωνία με οικογένεια και φίλους και ένα καλό βιβλίο… όλα καλά θα πάνε!