Η κουζίνα της μαμάς πάντα βρίσκεται στις πρώτες επιλογές όταν πρόκειται να γευματίσουμε κάπου έξω. Στο κέντρο της Αθήνας ξεχωρίζουν τέσσερα νόστιμα στέκια τα οποία μυούν στα μυστικά των πιο αγνών και ταυτόχρονα γνώριμων γεύσεων.

Πιάτα μαγειρεμένα με ζεστασιά και μεράκι, όπως εκείνα που είχατε συνηθίσει στην παιδική σας ηλικία, ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες.

Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Το Καλντερίμι

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το πάρκινγκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από το επιτυχημένο και πολυσυζητημένο Odori Vermuteria di Athene, αλλά και το πιο νέο Quartier d’ Athenes.

Οι πιο «ψαγμένοι», τουλάχιστον γευστικά, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν το οινομαγειρείο το Καλντερίμι, το οποίο λειτουργεί εδώ πριν από κάθε άλλο στέκι στην πλατεία. Σπιτικά φαγητά με αγνές πρώτες ύλες για όλους τους (πιστούς) θαμώνες του, με 7-10 μαγειρευτά την ημέρα, 3-4 ψάρια ημέρας, αλλά και ένα a la carte menu που συμπεριλαμβάνει κυρίως ψητά.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια, η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό), φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.

Αναψυκτήριο (Του Γιώργου και της Ρίτσας)

Η ταμπέλα στην είσοδο αναγράφει «Αναψυκτήριο», ενώ μόλις περάσετε την πόρτα του οδηγείστε σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Μην μπερδευτείτε, ωστόσο, βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Το μυστικό φαγάδικο στην αριθμό 21 της οδού Σαρρή, αποτελεί ένα μικρό γευστικό θησαυρό για την γειτονιά του Ψυρρή. Λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα σε γενναίες μερίδες και πολύ καλές τιμές θα σας κάνουν να επιλέξετε το μικρό αυτό μαγειρείο ξανά και ξανά.