Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ υπολογίζεται πως ήταν η υπερχείλιση στο Δέλτα του Μισσισσιπή, το 1927, όταν 75.000 τ.χλμ. γης σκεπάστηκαν από τα νερά! Η πρωτοφανής θεομηνία προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων, οικονομικών, πολιτικών, έως και μουσικών. Χιλιάδες κατεστραμμένοι εργάτες κατέφυγαν στις Βόρειες Πολιτείες μέσα σ’ ένα τσουνάμι πάνδημης μετανάστευσης.

Εκτός από τις αναμνήσεις, πήραν μαζί και τον ήχο τους μπολιάζοντας με νότιο χρώμα τις νέες πατρίδες. Έτσι γεννήθηκαν η μουσική σκηνή του Σικάγου, το ρυθμ εν μπλουζ, οι βάσεις του ροκ εν ρολ…

Το γεγονός αυτό περιγράφει η ταινία The Great Flood, μια ελεγεία βασισμένη σε ντοκουμέντα εποχής με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μετάλλαξή του κάτω από εξαιρετικές συνθήκες.

Ο μεγάλος Αμερικανός συνθέτης και κιθαρίστας Μπιλ Φριζέλ θα ερμηνεύσει ζωντανά στη σκηνή της Στέγης τη μουσική επένδυση στην ταινία, που θα προβάλλεται παράλληλα. Ο σκηνοθέτης Μπιλ Μόρρισον επέλεξε τον Φριζέλ, κυρίως επειδή «…αναμειγνύοντας ροκ με κάντρυ, τζαζ με μπλουζ, ανακάλυψε τι τα συνδέει: αυτοσχεδιασμός και αίσθηση παιξίματος». Αποτέλεσμα: ένα παναμερικανικό, επιβλητικό σάουντρακ.

• Ο Φριζέλ γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, έζησε στο Ντένβερ και κατοικεί στο Σηάτλ. Μεγάλωσε με αγγλική ροκ της δεκαετίας του ’60, σόουλ, Beach Boys, Zappa (“Freak Out”) αλλά επηρεάστηκε από κιθαρίστες: Wes Montgomery, Jimi Hendrix, Jim Hall. Μελέτησε κιθάρα, κλαρινέτο και σαξόφωνο. Προχωρώντας πέρασε στην τζαζ. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 1982 ο Pat Metheny τον πρότεινε στην ECM ως αντικαταστάτη του. Συνεργάστηκε με δεκάδες μουσικούς όπως οι Joe Lovano, Jan Garbarek, Ron Carter, Arild Andersen…

• Ένα από τα σχήματα του Φριζέλ (κιθάρα, τσέλο, μπάσο, ντραμς) βρήκε όχι λίγους μιμητές.

• Ανάμεσα στα βραβεία που έχει λάβει στην πολυετή καριέρα του συγκαταλέγεται και ένα Grammy, αλλά και θετικές έως ενθουσιώδεις κριτικές για 35 δίσκους του. Μουσικός χωρίς παρωπίδες, έχει ενορχηστρώσει θέματα των Ives, Copeland, Gershwin, Davis, Dylan, Mancini, Sakamoto, Costello, Lennon, Cohen κ.ά. Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες διαμόρφωσε προσωπικό ύφος συναποτελούμενο από πειραματικά ροκ, κινηματογραφικά, μπλουζ, νεοφόλκ, πόλκα, αμερικάνα, κλασικά, κάντρυ και τζαζ στοιχεία.

• Οι δύο Μπιλ (μουσικός και σκηνοθέτης) βρέθηκαν πριν από τα γυρίσματα στο Μισσισσιπή όπου, συμπτωματικά, υπήρχε πάλι πλημμύρα, η μεγαλύτερη από το 1927!

Διάρκεια:
75 λεπτά
«The Great Flood»
Μια ταινία του Bill Morrison, σε μουσική του Bill Frisell

Ερμηνεύουν ζωντανά:
Bill Frisell: κιθάρα
Ron Miles: τρομπέτα
Tony Scherr: μπάσο
Kenny Wollesen: ντραμς

Bill Frisell
The Great Flood
3 Νοεμβρίου στις 20:30 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών