Παρουσία του χάλκινου Ολυμπιονίκη στο τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, ξεκινούν αύριο το απόγευμα στην πόλη της Φλώρινας, οι φετινές εκδηλώσεις των «Πρεσπείων».

Θα τον τιμήσει η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, Γιάννα Χρήστου, που θα του δώσει σπάθη και κάσκα από τον Όμιλο Ξιφασκίας Φλώρινας.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Πρέσπειων», πρώην βουλευτής και υφυπουργός, Γιώργος Λιάνης, ο Ολυμπιονίκης θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις στη δεύτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα, για να ικανοποιήσει την επιθυμία των παιδιών της περιοχής να τον γνωρίσουν. Τόνισε, δε, ότι «ο αθλητής προσφέρει μια ακτίνα ελπίδας, στο «μαύρο» που ζούμε».

Ένα παραμύθι με πρωταγωνίστρια την πόλη της Φλώρινας

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια παρέα παιδιών στην πόλη της Φλώρινας που μίλησε με έναν συγγραφέα. Όταν ξεκίνησαν να πάνε στα σπίτια τους έγινε κάτι πολύ παράξενο…». Με αυτή τη φράση ξεκινάει το παραμύθι με πρωταγωνίστρια την πόλη της Φλώρινας που θα φτιάξουν παιδιά της περιοχής με τη βοήθεια του συγγραφέα, Άρη Δημοκίδη, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης των «Πρεσπείων».

Ο κ. Δημοκίδης, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι θέλει να βάλει τα παιδιά στην «κουζίνα» του συγγραφέα, να τους εκμυστηρευτεί τα «συστατικά» που δένουν μεταξύ τους για να φτιάξουν μια ιστορία.

Την ιστορία θα την ξεκινήσει ο ίδιος και τα παιδιά θα την συνεχίσουν, σε μια αφηγηματική σκυταλοδρομία. Πρωταγωνίστρια θα είναι η πόλη της Φλώρινας και ήρωες θα είναι τα παιδιά, στα οποία θα ανήκει και η ιστορία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Δημοκίδης, τα παιδιά θα είναι οι συγγραφείς της ιστορίας και μπορούν μετά να την αξιοποιήσουν με όποιο τρόπο κρίνουν, εκδίδοντας, για παράδειγμα, ένα βιβλίο, με τη βοήθεια των σχολείων τους.

Την δραματοποίηση του παραμυθιού θα αναλάβει η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου.

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Εξάρχου» εκδήλωση για την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό με ομιλίες από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γ. Αναστασιάδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Ανδρέου και τον αρχαιολόγο και συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη που θα ερμηνεύσει ο Αντώνης Καλογιάννης.

Για το Σάββατο 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών ενώ την Κυριακή 26 Αυγούστου και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα δοθεί στη Φλώρινα η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ».