Έκθεση με επιλογές έργων της αμερικανίδας εικαστικού Έντι Φέργκιουσον (Edy Ferguson) από το 1993 έως σήμερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εικαστικών εκθέσεων που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών, στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη, στην Πειραιώς.

Η νέα αμερικανίδα καλλιτέχνις, μοιράζει τον χρόνο της στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Πολυταξιδεμένη και ταλαντούχα, η ‘Εντι Φέργκιουσον παρακολουθεί τον διάλογο γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τον αποτυπώνει στο καλλιτεχνικό της έργο.

Δημιουργεί με δύναμη, ευαισθησία και μεγάλη ελευθερία στα εκφραστικά της μέσα (εγκαταστάσεις, περφόρμανς, βίντεο, ζωγραφική) έργα ευφάνταστα και ελκυστικά, με σαφείς νύξεις στην έννοια της κουλτούρας και την κουλτούρα της καθημερινότητας, που πηγάζουν από τις εικόνες του κινηματογράφου, ή τον κόσμο της μουσικής, με ισχυρές δόσεις νοσταλγίας από τη δεκαετία του΄70 αλλά και του ΄60. Όπως η ηχητική εγκατάσταση που υποδέχεται τον θεατή, υπό τους ήχους των Μπίτλς με το τραγούδι «Hey Jude» αλλά και η βιντεοεγκατάσταση με το τραγούδι Baby Love, της Νταϊάνα Ρος και των «Supremes».

Κολάζ, σχέδια, πίνακες και εγκαταστάσεις, θέτουν καίρια ζητήματα σχετικά με τον ρόλο των συναισθημάτων στις καλλιτεχνικές δημιουργίες, την απελευθερωτική δύναμη που εκπέμπουν οι εικόνες και η μουσική, καθώς και τη συνύπαρξη πολλαπλών και αντιθετικών απόψεων για το πώς βιώνει ο θεατής την πραγματικότητα.

Η Έντι Φέργκιουσον, γεννήθηκε στο Σικάγο, σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε εθελοντικά ως εκπαιδευόμενη και αργότερα ως σκηνοθέτης βίντεο για χιπ χοπ μουσικά κομμάτια. Εργάστηκε στον κινηματογράφο για πέντε χρόνια και κέρδισε το βραβείο MTV (1993), καλύτερου μουσικού βίντεο για το τραγούδι «Jeremy», των «Pearl Jam».

Εκθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Βενεζουέλα, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Στο Μουσείο Μπενάκη, την έκθεσή της επιμελείται ο Πάολο Κολόμπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 01 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου.