Ένα νέο φεστιβάλ έρχεται στην Αθήνα το φετινό καλοκαίρι. Το Adapt Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις Δημήτρη Λάλου, στο Γκάζι, βασίζεται στην ιδέα της έμπνευσης και της διασκευής και απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Οι προτάσεις, που μπορούν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι στο [email protected] μέχρι τις 30 Απριλίου, θα πρέπει να είναι βασισμένες σε κάποιο μυθιστόρημα, θεατρικό έργο, ταινία, ποίηµα, έννοια ή οτιδήποτε άλλο και να έχουν ως πυρήνα την προσαρμογή, την διασκευή, τη διαφορετική σκηνοθετική οπτική ενός ήδη γνωστού έργου, θεατρικού ή µη.

«Το παρελθόν µας έχει διδάξει πράγµατα κι έχουµε αποκτήσει εµπειρίες που µας έχουν φτάσει µέχρι εδώ, καλές ή άσχηµες, πάντως χρήσιµες. Αυτό όµως δεν σηµαίνει πως πρέπει για πάντα τα βαρίδια του παρελθόντος να αποτελούν τροχοπέδη στη δηµιουργία» σημειώνει ο Χρήστος Καρασαββίδης, που μαζί με τη δημιουργική του ομάδα έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του Adapt Festival. «Το προσωπικό ύφος του καθενός είναι µοναδικό κι αυτό έχει σηµασία» συνεχίζει.

Το Adapt Festival είναι ένα καινούριο φεστιβάλ πειραµατικού θεάτρου αλλά και παραστατικών τεχνών εν γένει, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει τη νέα γενιά δηµιουργών -σκηνοθετών, ηθοποιών, συγγραφέων, χορογράφων- και να γίνει ένας πυρήνας νέων καλλιτεχνών. Η διάφορά του από τα υπόλοιπα φεστιβάλ έγκειται στο γεγονός ότι όχι μόνο απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, αλλά και οργανώνεται από νέους ανθρώπους.

«Είναι µια προσπάθεια να πιστέψουµε στη γενιά µας. Είµαστε µια γενιά πιο µορφωµένη, πιο εκπαιδευµένη και πιο ικανή από οποιαδήποτε του παρελθόντος» παρατηρεί ο Χρήστος Καρασαββίδης και καλεί τους νέους δημιουργούς να τολμήσουν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. «Να πιστέψουν στον εαυτό τους, να ενεργοποιήσουν το δηµιουργικό µυαλό τους και να τολµήσουν εκεί που τους λένε πως κάτι δεν µπορεί να γίνει. Μην φοβηθούν να καταθέσουν τη σκέψη και την καρδιά τους. Γιατί ακόµα κι αν δεν ξέρουµε αν έχουµε δίκιο, µπορούµε να είµαστε σίγουροι πως τουλάχιστον δεν έχουµε άδικο».

Μέχρι τις 30 Απριλίου λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο [email protected] γράφοντας στο θέµα του email την κατηγορία για την οποία ενδιαφέρονται.

Στις προτάσεις θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται ο τίτλος της παράστασης, από πού είναι εμπνευσμένη, όλοι οι συντελεστές καθώς κι ένα κείμενο που θα παρουσιάζεται αναλυτικότερα η ιδέα σας. Σε περίπτωση που υπάρχει κι οποιοδήποτε άλλο υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, κριτικές) θα πρέπει να είναι σε επισυναπτόμενο αρχείο.

Συγκεκριμένα, οι ζητούμενες κατηγορίες είναι οι εξής:

– ΕΠΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το διαγωνιστικό τμήμα των παραστάσεων, το οποίο θα λάβει χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του φεστιβάλ, αφορά προτάσεις παραστάσεων διάρκειας έως 20΄. Στο τμήμα αυτό θα επιλεγούν  νέες ομάδες που θα κληθούν να παρουσιάσουν μια σύντομη μορφή της ιδέας τους με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού και της επιτροπής.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι τη βραδιά του τελικού όπου θα διαγωνιστούν οι φιναλίστ των δύο άλλων φάσεων.

Η νικητήρια ομάδα θα κερδίσει το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρω και θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει, τη σεζόν 2018-2019, στη σκηνή του Tempus Verum – Εν Αθήναις την ολοκληρωμένη της πια ιδέα για 12 παραστάσεις.

– ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

α) Ολοκληρωμένες παραστάσεις κανονικής διάρκειας, που θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στο φεστιβάλ

β) Παραστάσεις κατηγορίας «in progress», διάρκειας έως 45΄

γ) Παραστάσεις που έχουν παιχτεί ήδη τη φετινή ή την περσινή σεζόν

– ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΧΟΡΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ