Πόσο προκλητικά μπορεί να λειτουργήσει» ένα θεατρικό του Σαρτρ μέσα από την «κλειδαρότρυπα»; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει η παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών» που παρουσιάζεται στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από τις 30 Μαΐου.

Το έργο του γάλλου υπαρξιστή φιλοσόφου, θεατρικού συγγραφέα, κριτικού, λογοτέχνη Ζαν Πολ Σαρτρ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μαρία Κατσιαδάκη να συναντούν μετά από πολλά χρόνια στη σκηνή την Άννα Μάσχα.

Γραμμένο το 1944 το έργο αναφέρεται σε μια συναρπαστική συνάντηση τριών προσώπων στην Κόλαση!
Τρεις εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, ο δημοσιογράφος Γκαρσέν από τη Βραζιλία, η ταχυδρομική υπάλληλος Ινές από τη γαλλική επαρχία, και η νεαρή χήρα Εστέλ από το Παρίσι, οδηγούνται από έναν «γκρουμ» σε ένα δωμάτιο με ελάχιστα αντικείμενα.

Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις οι οποίες οδηγούν σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις από την κάθε πλευρά, διαπιστώνουν πως αυτό το δωμάτιο δεν είναι παρά η δική τους κόλαση, και πως ό,τι και να συμβεί θα παραμείνουν εκεί μαζί κλεισμένοι για πάντα.

Η πρωτοτυπία αυτής της παράστασης έγκειται στο ότι ο σκηνικός χώρος αποτελείται από τέσσερις τοίχους (12Χ12 μέτρα και 4 μέτρα ύψος) που σχηματίζουν έναν κλειστό από όλες τις πλευρές χώρο δράσης, σαν κουτί, στον οποίο είναι κλεισμένοι οι ήρωες του έργου.

Οι θεατές, που κάθονται περιμετρικά του χώρου δράσης, σε μια σιδερένια σκαλωσιά, καλούνται να παρακολουθήσουν την παράσταση από ένα άνοιγμα 15 εκατοστών ή από πάνω. Μέσα σ’ αυτόν τον σκηνικό χώρο η έννοια «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργεί διττά– κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τη μετάφραση επιμελείται ο Γιώργος Δεπάστας, τα σκηνικά, τα κοστούμια και την εικαστική εγκατάσταση ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και τη μουσική ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.
Η τιμή των εισιτηρίων είναι στα 18 ευρώ (κανονικό) και στα 14 ευρώ για φοιτητές και νέους έως 23 ετών.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Ιουνίου.