Οι Μπομπ Γουίλσον και Κλάους Πάιμαν με δύο παραστάσεις του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Στρίντμπεργκ από το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο Στοκχόλμης, Ερρίκος Ε’ από τον ‘Εντουαρντ Χωλ, Αμφιτρύων του Μολιέρου από τον Λευτέρη Βογιατζή, η ελληνογερμανική συμπαραγωγή «Yasou Aida» -διασκευή της διάσημης όπερας – με την Βένις Μπαρόκ Όρκεστρα, τα ρωσικά μπαλέτα της Περμ, η ΚΟΑ με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, δίνουν μια γεύση από τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ξεκινά στις 9 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουλίου.

Στην Επίδαυρο οι παραστάσεις αρχίζουν στις 13 Ιουλίου και τερματίζουν στα μέσα Αυγούστου.

Ο Γιώργος Λούκος ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες των παραστάσεων γιατί κάποιες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί ενώ για άλλες, αναζητείται ο καταλληλότερος χώρος μεταξύ των, Ηρώδειο, Πειραιώς και αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ κατάφερε να βρει χορηγούς για κάποιες ακριβές ξένες παραγωγές (του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, για παράδειγμα), ενίσχυσε το πρόγραμμα με ιδιαίτερα οικονομικές παραγωγές νέων Ελλήνων καλλιτεχνών,-«όσο υπάρχουν νέοι δημιουργοί σ΄ αυτόν τον τόπο ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε είπε ο Γ. Λούκος- ενώ για την Επίδαυρο οι ελληνικές παραστάσεις, «έχουν σχεδόν μηδαμινό κόστος για το Φεστιβάλ».

Πρόκειται για την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου οι «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, του Θεάτρου Νέου Κόσμου με τις «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Βαγγ. Θεοδωρόπουλου, του Κ.Θ.Β.Ε οι «Ιππείς» σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, οι «Ηλέκτρες» σε σκηνοθεσία Χανάν Σνιρ, και ο «Οιδίπους Τύραννος» με τον Αιμίλιο Χειλάκη, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού, Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα από πέρυσι όπως και το «άνοιγμα» του Φεστιβάλ στους ανέργους.

Είναι αναμφισβήτητα η δυσκολότερη διοργάνωση από τότε που ανέλαβε, εδώ και επτά χρόνια το Φεστιβάλ, ο Γιώργος Λούκος, όπως εξήγησε ο ίδιος στην σημερινή συνέντευξη Τύπου: «Εκτός από το ότι ακόμα διαπραγματευόμαστε με ξένους θιάσους, από τους οποίους κάποιοι ζητούν προκαταβολή υπάρχει και η δυσκολία της μετάκλησης των ξένων σχημάτων που πρέπει να προγραμματίζεις τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω μια τόσο μπερδεμένη κατάσταση. Όσο σημαντική είναι η κρίση άλλο τόσο σημαντική είναι και η κακή διαχείριση της κρίσης. Και εννοώ ότι μέχρι τώρα, τέλη Μαρτίου έχουμε λάβει μόνο το ήμισυ της επιχορήγησης, που υπολογίζεται ότι φέτος θα είναι 3,5 εκατ. ευρώ».