Την Κυριακή, 21 Αυγούστου, ανοίγει η αυλαία της γιορτής του θεάτρου και πολιτισμού «Μερκούρεια», που διοργανώνει για 22η χρονιά ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Οχτώ θεατρικές σκηνές, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, θα παρουσιάσουν για μία εβδομάδα (έως τις 28 Αυγούστου) αξιόλογες και ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις στο ανοιχτό θέατρο Συκεών.

Ο κύκλος των παραστάσεων ανοίγει με την «Όπερα του Ζητιάνου» από την κεντρική σκηνή του δήμου Νεάπολης – Συκεών και ακολουθούν οι «Επιτρέποντες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (22/8), η «Αριστοφανιάδα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε συνεργασία με την ομάδα ΙΔΕΑ (23/8), «Τα σαράντα κλειδιά» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (24/8), οι «Όρνιθες» από το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις» (25/8), «Του ήλιου και του φεγγαριού» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (26/8), «Το αγόρι με τη βαλίτσα» από το ΚΘΒΕ (27/8) και η «Απολογία Σωκράτη» από το «Όψεις Πολιτισμού» (28/8).

Από το 1995, οπότε και έγινε η πρώτη διοργάνωση των «Μερκουρείων», έως και σήμερα έχουν δοθεί περισσότερες από 220 παραστάσεις από θεατρικά σχήματα, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 220.000 θεατές.