Το παλαιότερο από αυτά έκλεισε τον ένα αιώνα ζωής. Αντιθέτως, το νεότερο μετρά 44 χρόνια λειτουργίας. Με πίστη και επιμονή στην παράδοση, το κάθε ένα από τα ζαχαροπλαστεία που ακολουθούν κατάφερε να ξεχωρίσει στο χώρο για κάποιο συγκεκριμένο γλυκό, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε και συνώνυμό του.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Χειροποίητες σοκολάτες, ζουμερό γαλακτομπούρεκο, σπιτικό παγωτό, υδραίικα αμυγδαλωτά, προφιτερόλ με παχύρευστη σοκολάτα μας βάζουν σε πειρασμό. Όντας γλυκατζήδες απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά τους σαν να μην υπάρχει αύριο!

Αφοί Ασημακόπουλοι

Τι θα δοκιμάσουμε: Φημίζεται για τις πάστες και τούρτες, τα χειροποίητα σοκολατάκια και σοκολάτες του. Με την τρίτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της πόλης, λειτουργεί από το 1915 και δικαίως θεωρείται ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας. Αρχικά, λειτουργούσε ως γαλακτοπωλείο στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων (πιο συγκεκριμένα από το 1950 και μετά) άρχισε και η “στροφή” του προς τη ζαχαροπλαστική. Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών ανέλαβε τα ηνία το 1980 και το ζαχαροπλαστείο εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας.

Βάρσος

Τι θα δοκιμάσουμε: Γαλακτομπούρεκο και τσουρέκι στα συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο προϊόντα. Από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892 –το πρώτο γαλακτοπωλείο λειτούργησε στο κέντρο της Αθήνας από τον ιδρυτή του Βασίλειο Βάρσο και το 1922 μεταφέρθηκε στην Κηφισιά– ο Βάρσος αποτελεί κλασικό στέκι για όλους εκείνους που νοσταλγούν τα παλιά. Το διάσημο γαλακτομπούρεκο, το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι και το αφράτο τσουρέκι του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς του. Συνδυάζονται, δε, ιδανικά με ένα φλυτζάνι ελληνικό καφέ τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό του χώρο.

Info

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472

Ανδριάς

Τι θα δοκιμάσουμε: Το προφιτερόλ του από τα πιο κολασμένα της Αθήνας. Παρασκευασμένο με επιλεγμένης ποιότητας πρώτες ύλες και παχύρρευστη σοκολάτα που περιχύνεται στα ολόφρεσκα σου γεμισμένα με πλούσια σαντιγί, το προφιτερόλ του Ανδριά αδιαμφισβήτητα είναι το πιο φημισμένο (και κολασμένο) της Αθήνας. Το ζαχαροπλαστείο από το 1972 όποτε και πρωτολειτούργησε έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου για το συγκεκριμένο γλυκό –και όχι άδικα– κάνοντας τους φανατικούς οπαδούς του να καταφτάνουν στη Νέα Φιλοθέη από κάθε γωνιά της Αττικής.

Info

Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη, τηλ. 210 2755793, facebook page

Κοσμικόν

Τι θα δοκιμάσουμε: Το γαλακτομπούρεκό του έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Συνώνυμο του Κοσμικόν, το γαλακτομπούρεκό του από το 1961 αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις των σιροπιαστών και όχι μόνο. Παρασκευασμένο με αγνές πρώτες ύλες, έχει κερδίσει το δικό του φανατικό κοινό αλλά και αρκετές διακρίσεις, αποδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητά του στο πέρασμα του χρόνου. Χειροποίητο φύλλο, βούτυρο γάλακτος από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη και η μυστική (αλλά πολυπόθητη) συνταγή του το τρίπτυχο της επιτυχίας του! Εδώ, θα δοκιμάσετε επίσης κανταΐφι κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι.

Info

Λεωφ. Ιωνίας 104- Άγιος Νικόλαος, τηλ. 210 8649124

Αριστοκρατικόν

Τι θα δοκιμάσουμε: Συνώνυμα με το Αριστοκρατικόν τα αραπάκια και τα τρουφάκια, καθώς και οι χειροποίητες σοκολάτες σε διάφορες γεύσεις και εκδοχές. Οι συστάσεις είναι περιττές για ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Από το 1928 όποτε και πρωτολειτούργησε μας κακομαθαίνει με τις χειροποίητες, σοκολατένιες δημιουργίες του, με εμπνευσμένους συνδυασμούς και γεύσεις. Σήμερα στα ηνία του Αριστοκρατικόν βρίσκεται η 4η γενιά ιδιοκτητών, η οποία συνεχίζει με περίσσιο μεράκι και αγάπη την τέχνη του παππού που το συγκαταλέγει στα κορυφαία ζαχαροπλαστεία της πόλης. Οι γεύσεις παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου με τις παραδοσιακές συνταγές να τηρούνται κατά γράμμα έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η αυθεντικότητά τους. Δαμάσκηνα Σκοπέλου, φιστίκια Αιγίνης, κάστανα Πηλίου, βύσσινα Τριπόλεως κ.α. από τις πρώτες ύλες που εσωκλείονται στις λαχταριστές, σοκολατένιες μπουκίτσες του.

Info

Βουλής 7, Αθήνα, τηλ.  210 3220546 

Μητροπολιτικόν

Τι θα δοκιμάσουμε: Σημείο αναφοράς τα υδραίικα αμυγδαλωτά. Από το 1930 το Μητροπολιτικόν επί της Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας, αποτελεί ζαχαροπλαστείο- σταθμό για τα περίφημα αμυγδαλωτά, που παρασκευάζονται με την αυθεντική συνταγή των παραδοσιακών, τοπικών γλυκών της Ύδρας. Σήμερα, η τρίτη γενιά ιδιοκτητών συνεχίζει την παράδοση, παρασκευάζοντας με αγνές πρώτες ύλες στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου τις μικρές μπουκίτσες που λιώνουν στο στόμα. Επιπλέον, εδώ θα βρείτε και άλλα κλασικά γλυκά όπως εργολάβους, χειροποίητα σοκολατάκια, σιροπιαστά, καριόκες κ.α.

Info

Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ. 210 3220 226

Χαρά

Τι θα δοκιμάσουμε: Στις κορυφαίες γεύσεις το παγωτό σικάγο. Το φημισμένο ζαχαροπλαστείο Χαρά, επί της Πατησίων στα Άνω Πατήσια, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η σταθερή αξία όλων των Αθηναίων για παγωτό διατηρεί την συνταγή αναλλοίωτη από το 1969, όποτε πρωτολειτούργησε το ζαχαροπλαστείο και ξεχώρισε αμέσως για το ποιοτικό και μεστό σε γεύση παγωτό. Παράγεται από φρέσκο γάλα που παραλαμβάνεται καθημερινά από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας, των Τρικάλων και του Κιλκίς. Από τις προτάσεις των γλυκών το διάσημο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, το σαράι κανταΐφι και το Guzel εκμέκ βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των θαμώνων, πλέον, του ζαχαροπλαστείου.

Info

Πατησίων 339Γ, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2287266, facebook page

Κρίνος 

Τι θα δοκιμάσουμε: Παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα. Από τα παλαιότερα λουκουματζίδικα της πόλης, ο Κρίνος λειτουργεί από το 1923, στο κτήριο που λειτούργησε το 1855 το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας. Το συναντάμε στην οδό Αιόλου, σε έναν μεγάλο χώρο που γεμίζει καθημερινά από νωρίς το πρωί από άτομα όλων των ηλικιών. Θα δοκιμάσετε τραγανούς ολόφρεσκους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, ενώ υπάρχει και η επιλογή με μερέντα ή παγωτό. Οι λουκουμάδες σερβίρονται καθημερινά από τις 09.00 και μετά.

Info

Αιόλου 87, Αθήνα Τηλ. 2103216852 Δε-Τε-Σα: 07.30-17.00 Τρ-Πε-Πα: 07.30-21.00