Οι «Νύχτες Πρεμιέρας», που με το 1ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival) πραγματοποιούν προβολές στους ανοιχτούς χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, μεταφέρονται στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας καλώντας τους Αθηναίους να ξαναβρούν τη χαρά της από κοινού απόλαυσης μιας ταινίας.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έγινε στις 13 Ιουλίου στον κινηματογράφο «Λαίς», της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την προβολή της ταινίας «Go West» του Μπάστερ Κίτον. Την προβολή συνόδευσε με τη μουσική του ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί πέντε ακόμη εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, σήμερα το βράδυ, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης θα προβληθούν 12 πρωτοποριακές ταινίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα (του Ζορζ Μελιές, του Μαν Ρει, του Μαρσέλ Ντισάν, του Ζαν Πενλεβέ, του Τσάρλς Βιντορ και άλλων), υπό τον τίτλο «Space oddity», «ντυμένες» με ήχους από τον «Άγγελο Κυρίου» και τους «Φανταστικούς Ήχους».

Οι δυο μουσικοί, ειδικοί προσκεκλημένοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, δημιουργούν ένα ηχητικό space έξω από τις βουβές κινούμενες εικόνες, αυτοσχεδιάζοντας μουσικά και συνομιλώντας ζωντανά σε όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής προβολής.

Αύριο, (21/7) στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα γίνει η προβολή της ταινίας «Νινότσκα» του Ερνστ Λιούμπιτς, η πρώτη και μοναδική κωμωδία της Γκρέτα Γκάρμπο.

Mε το σλόγκαν «H Γκάρμπο γελάει!» αλλά με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί με αυτήν γελάει και το κοινό, ο Λιούμπιτς σερβίρει ένα ακόμη από τα γνωστά κωμικά κοκτέιλ του. Έχοντας στα χέρια του ένα έξυπνο σενάριο στη συγγραφή του οποίου συμμετέχει και ο Mπίλι Γουάιλντερ φτιάχνει μια κλασική κωμωδία που έσπασε τα ταμεία της εποχής.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου, στο πλακόστρωτο της οδού Αρεοπαγίτου (επί του δρόμου θα στηθεί η οθόνη) θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους σκηνοθετών του νέου ελληνικού ρεύματος με τον τίτλο «Τι έκαναν οι πολυβραβευμένοι έλληνες σκηνοθέτες πριν κατακτήσουν τα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ;».

Αποσπάσματα από τις μικρού μήκους απόπειρες διάσημων δημιουργών του διεθνούς κινηματογράφου-όπως ο Γουονγκ Καρ Βάι, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Τιμ Μπάρτον κ.α.- άγνωστα στο ευρύ κοινό, θα προβληθούν την Τετάρτη 27 Ιουλίου στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.

Οι δράσεις για τον Ιούλιο ολοκληρώνονται στις 28 του μήνα στον πεζόδρομο της Ερμού, κοντά στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ. Εκεί , θα προβληθεί μία ταινία – έκπληξη με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο πλαίσιο ειδικής εορταστικής θεματικής, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού .

Το Athens Open Air Film Festival εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Every Week, διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το περιοδικό Σινεμά.

Πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΟΠΑΠ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.