Μυρίζει καλοκαίρι και γιασεμί, έχει θέα τον έναστρο ουρανό και αγαπημένους πρωταγωνιστές επί της οθόνης. Ο λόγος για το 5ο Open Air Film Festival το οποίο θα μας υποδέχεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο για κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα αστέρια σε χώρους όπως ο πεζόδρομος της Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, το Τρένο στο Ρουφ, το Αρχαίο Θέατρο Κολωνού, μουσεία όπως το Μπενάκη, το Νομισματικό, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, αλλά και μερικά από τα πιο αγαπημένα θερινά σινεμά.

Πάνω από 20 επιλεγμένες προβολές στις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, υπόσχονται να δώσουν στην πόλη την κινηματογραφική λάμψη που της αξίζει.

Ειδικά για την πέμπτη διοργάνωσή του, η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου στο μαγικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός με την αριστουργηματική βωβή κωμωδία του Μπάστερ Κίτον, «Ο Κινηματογραφιστής» (The Cameraman, 1928), συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης από τον ταλαντούχο Έλληνα μουσικό, Theodore και την ορχήστρα του.

Ο Κινηματογραφιστής αφηγείται την ιστορία του Λιούκ Σάνον, ενός ασήμαντου φωτογράφου που είναι ερωτευμένος με τη Σάλι, την όμορφη γραμματέα μιας μεγάλης κινηματογραφικής εταιρείας. Για χάρη της, ο Λιούκ αποφασίζει να γίνει κάμεραμαν στην εταιρεία, ώστε να την κάνει να τον προσέξει. Καθώς όμως είναι άσχετος με τη χρήση της κινηματογραφικής κάμερας, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο και δεξιπλώνεται η ξεκαρδιστική, ρομαντική κωμωδία.

Ο κινηματογραφιστής

Ο πολυοργανίστας Theodore θα μας ταξιδέψει μέσω των κινηματογραφικών εικόνων της δεκαετίας του 1920 στο σήμερα. Μαζί με την μπάντα του, θα ντύσει τις εικόνες με πάσης φύσεως όργανα και ηχοχρώματα, σε μια ενορχήστρωση κομμένη και ραμμένη πάνω στο φιλμ. O Theodore γράφει μουσική για παραστάσεις και ταινίες, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Μέσα στο έτος θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο It is but it’s not, σε παραγωγή του Ken Thomas. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτι στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Κουκάκι).

Η ώρα προσέλευσης ορίζεται στις 20:30 και η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία, τα οποία θα μοιράζονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου (επί της Βασιλίσσης Όλγας) μέχρι να εξαντληθούν, την Τρίτη 16/06 από τις 12:00 έως τις 18:00 και την Τετάρτη 17/06 από τις 19:30 έως τις 20:30

Έχοντας κερδίσει το χρυσό βραβείο στα Tourism Awards 2015 στην κατηγορία Πολιτιστικός Τουρισμός, το Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει για ακόμα μία χρονιά ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα που καλύπτει το ευρύ φάσμα της 7ης τέχνης και στόχο έχει να ψυχαγωγήσει και το πιο απαιτητικό κοινό.

Κλασικός και επιδραστικός κινηματογράφος από την Αμερική

Μερικές από τις καλύτερες κλασσικές ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου όπως «Η Ωραία και το Κτήνος» του Βίνσεντ Μινέλι, «Ποιος σκότωσε το Χάρι» του Άλφρεντ Χιτσκοκ, «Ας την κρίνει ο Θεός» του Τζον Σταλ αλλά και «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν και ο «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ θα προβληθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Συγχρόνως, δε λείπουν και κάποια διαμάντια του νεότερου Αμερικανικού Κινηματογράφου όπως το προκλητικό «The Rocky Horror Picture Show» του Τζιμ Σάρμαν, η πολιτική σάτιρα του Γουόρεν Μπίτι «Bulworth», η ντελιριακή μεταμεσονύκτια οδύσσεια «Μετά τα μεσάνυχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε, το παραισθησιακό «Ανεξέλεγκτες καταστάσεις» του Κεν Ράσελ, αλλά και η ταινία – σταθμός στην καριέρα του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές επαφές τρίτου τύπου» και η μαύρη κωμωδία, κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάικλ Λέμαν, «Heathers». Η προβολή των ταινιών αυτών πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα

Στις νέες συνεργασίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και αυτή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προβολή, στο χώρο του κήπου της Πειραιώς 260, δυο από τις σπουδαιότερες μεταφορές λυρικών θεατρικών έργων στην κινηματογραφική οθόνη: ο «Μαγεμένος Αυλός» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας, και τα «Παραμύθια του Χόφμαν» των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ.

Ένα από τα πιο υποδειγματικά ντοκιμαντέρ του ελληνικού σινεμά, το πολυβραβευμένο «ΡΟΜ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το λυρικό παραμύθι του Δήμου Αβδελιώδη «Η Εαρινή σύναξις των Αγροφυλάκων» δείγμα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, το ερωτικό δράμα του Νίκου Βεργίτση «Ρεβάνς» που στην εποχή του σάρωσε τα βραβεία στην Ελλάδα και έδωσε το παρόν στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» της Πέννυ Παναγιωτοπούλου με τον χαρισματικό Γιώργο Καραγιάννη στο ρόλο του μικρού Ηλία, συνθέτουν το ελληνικό τμήμα του Athens Open Air Film Festival, παρουσιάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Επίσης, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, το Φεστιβάλ συμμετέχει για ακόμα μία χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μία σειρά νέων ταινιών που κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσα από το Athens Open Air Film Festival. Μία από αυτές τις ταινίες είναι και το «Magic Mike XXL» του Γκρέγκορι Τζέικομπς, συνέχεια του απολαυστικού «Magic Mike» του 2012. Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με την Tanweer.

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο όπως είναι οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι, ενώ δε λείπουν και μερικοί από τους «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης. Μέχρι στιγμής πάνω από 40.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει εκδηλώσεις του φεστιβάλ, έχουν προβληθεί πάνω από 80 ταινίες σε πάνω από 35 χώρους που έχουν μεταμορφωθεί σε θερινούς κινηματογράφους