Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. 8 στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό.

Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η διεφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012.

Σε πέντε σημεία της Αθήνας – στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος. στο τηλέφωνο 2103847374.

Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις εμβολιαστικές λίστες. Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου στους κατόπιν ραντεβού. Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο «catch up» στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.