Παρ’ όλη τη σύνθετη δουλειά που απαιτείται για να εξαλειφθούν οι συγκρούσεις αυτοκινήτων, οι απώλειες ζωής και οι σοβαροί τραυματισμοί, ένα απλό γεγονός παραμένει ακλόνητο: η λιγότερο επικίνδυνη σύγκρουση είναι αυτή που δεν συμβαίνει ποτέ.

Το Volvo EX90, που θα παρουσιαστεί στις 9 Νοεμβρίου, διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα πακέτα αισθητήρων στην αγορά, με 8 κάμερες, 5 ραντάρ, 16 υπερηχητικούς αισθητήρες και έναν αισθητήρα τεχνολογίας αιχμής LiDAR.

To LiDAR (Light Detection and Ranging) είναι μία μέθοδος απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί φως με τη μορφή παλμικού λέιζερ για να μετρήσει αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια και πιστότητα.

Η διαφορά που μπορεί να κάνει το LiDAR για την ασφάλεια στην πραγματική ζωή είναι αξιοσημείωτη: Η έρευνά της Σουηδικής μάρκας που πλέον ανήκει σε Κινέζους υποδεικνύει ότι, η προσθήκη LiDAR σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ελαττώσει τα ατυχήματα με σοβαρή έκβαση έως και 20%, καθώς και να βελτιώσει την αποφυγή σύγκρουσης έως και 9%.*

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ενσωματώνεται στην οροφή του επόμενου EX90, με προοπτική τη σταδιακή γενίκευση της χρήσης της. Μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς σε αποστάσεις έως και 250 μέτρα, καθώς και κάτι τόσο μικρό και σκουρόχρωμο όσο ένα ελαστικό πάνω σε ένα μαύρο οδόστρωμα, 120 μέτρα μπροστά. Όλα αυτά, με κίνηση σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Και καθώς δεν βασίζεται στο φως, όπως μία κάμερα, σας προσέχει ημέρα και νύχτα.

Συνδυάζοντας τους προηγμένους αισθητήρες μας, το εξελιγμένο από τη Volvo Cars λογισμικό και την κεντρική υπολογιστική ισχύ του αυτοκινήτου, έχουμε ένα όχημα που μπορεί να ανιχνεύει περισσότερους πιθανούς κινδύνους από ποτέ – τόσο έξω όσο και στο εσωτερικό του. Επιπλέον, το όχημα όχι μόνο θα μπορεί να παρέμβει και να βοηθήσει τον οδηγό, αλλά θα έχει και μία καλύτερη κατανόηση του πότε απαιτείται αυτό και του πώς μπορεί να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.

*Οι συχνότητες των περιπτώσεων προκύπτουν από τη βάση δεδομένων για τα οδικά ατυχήματα της Volvo.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.