Η Nissan αποκάλυψε το «EV36 Zero», έναν εμβληματικό κόμβο ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών που δημιουργεί το πρώτο παγκόσμιο οικοσύστημα παραγωγής EV.

Το EV36Zero, ευρισκόμενο στην καρδιά του πρωτοποριακού εργοστασίου στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιταχύνει την προσπάθεια της εταιρείας για ουδετερότητα άνθρακα και θα εδραιώσει μια νέα, ολιστική λύση 360 μοιρών για την αυτοκίνηση με μηδενικές εκπομπές.

Το έργο μετασχηματισμού ξεκίνησε με μια αρχική επένδυση 1 δισ. λιρών από την Nissan και τους συνεργάτες της, την Envision AESC, ενός παγκόσμιου παίκτη που διαθέτει τεχνολογία στις μπαταρίες και του δημοτικού συμβούλιου του Sunderland. Αποτελούμενο από τρεις διασυνδεδεμένες πρωτοβουλίες, το EV36Zero συγκεντρώνει τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παραγωγή μπαταριών, δημιουργώντας ένα προσχέδιο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Βασιζόμενα στην ιστορία των 35 χρόνων της Nissan στην κατασκευαστική αριστεία του Sunderland, τα έργα που ανακοινώθηκαν αντιπροσωπεύουν 6.200 θέσεις εργασίας στην μάρκα και τους προμηθευτές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 900 νέων θέσεων στην Nissan και 750 νέων θέσεων εργασίας της Envision AESC στην νέα της έξυπνη μονάδα μπαταριών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μακροπρόθεσμα, το μετασχηματιστικό έργο εκσυγχρονίζει και επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα της Nissan σε EVs, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Envision AESC, ο βραχίονας της παγκόσμιας εταιρείας πράσινης τεχνολογίας της EnvisionGroup, θα αναπτύξει την ενσωματωμένη έξυπνη τεχνολογία AIoT για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, της κατασκευής και της συντήρησης στο νέο της giga factory, επιτρέποντάς της να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή και να παρέχει μπαταρίες που θα τροφοδοτούν έως 100.000 ηλεκτρικά οχήματα Nissan, το χρόνο.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της επένδυσης ύψους 1 δις λιρών, η Ιαπωνική μάρκα θα επενδύσει έως και 423 εκατομμύρια λίρες για να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό όχημα νέας γενιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο όχημα θα διαθέτει το στυλ, την αποδοτικότητα και την τεχνολογία μπαταρίας της επόμενης γενιάς, καθιστώντας ακόμη πιο προσιτή τη μετάβαση στην ηλεκτρική οδήγηση. Η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές που παραδοσιακά εξυπηρετούνται από το εργοστάσιο στο Sunderland. Το νέο crossover θα κατασκευαστεί πάνω στην πλατφόρμα Alliance CMF-EV, με προβλεπόμενη παραγωγική ικανότητα που θα φτάνει έως τα 100.000 οχήματα.

Η παραγωγή στο Sunderland θα δημιουργήσει 909 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και περισσότερες από 4.500 στην αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, διασφαλίζοντας παράλληλα άλλες 75 θέσεις εργασίας στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Με το έργο μετασχηματισμού, η συνολική κεφαλαιουχική επένδυση της Nissan στο εργοστάσιο ξεπερνά τα 5 δισ. λίρες.

Εμείς κλείνοντας απλά θα θυμίσουμε ότι, στην δεκαετία του ΄70 στελέχη της Nissan ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσουν την δυνατότητα ίδρυσης ενός εργοστασίου/βάσης για την Ευρώπη, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν ούτε καν να δουν κάποια από τα αρμόδια στελέχη της τότε κυβέρνησης.

Νίκος Τσάδαρης