Ένα φουτουριστικό πρωτότυπο μοντέλο, με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες και σαφείς επιρροές, όχι μόνο από το χώρο του αυτοκινήτου αλλά και της μοτοσικλέτας, θα παρουσιάσει και επίσημα η Peugeot με την έναρξη της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Εκτός από τα… συμβατικά «508» και 3008 Hybrid4, η γαλλική εταιρεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην εντός έδρας γιορτή της αυτοκίνησης στα τέλη του μήνα μια πολύ ενδιαφέρουσα σπουδή, που δείχνει τη σχεδιαστική κατεύθυνση της μάρκας (όπως συνέβη και με το SR1), με έντονα φουτουριστικά σχεδιαστικά γνωρίσματα all;a και τεχνολογία αιχμής, όσον αφορά την κινητήρια μονάδα της. Το ΕΧ1 –περί αυτού ο λόγος- είναι ένα τετράτροχο όχημα, με δύο θέσεις και σχήμα… σταγόνας, καθώς το εμπρός μετατρόχιό του είναι αισθητά μεγαλύτερο από το πίσω. Στον εμπρός άξονα συναντάμε μια ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ενώ πίσω, όπως συμβαίνει στο χώρο των μοτοσικλετών, μια διάταξη με ένα βραχίονα και μονό αμορτισέρ. Τόσο εμπρός, όσο και πίσω, βρίσκουμε από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη συνδυασμένη ισχύ τους να ανέρχεται στους 340 ίππους.

Το πλαίσιο είναι σωληνωτό, τύπου χωροδικτυώματος, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και άλλα ελαφρά υλικά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό βάρος της κατασκευής να μην υπερβαίνει τα 1.000 κιλά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως οι πανάλαφρες πόρτες του EX1 ανοίγουν με αντίθετη σε σχέση με τα συνηθισμένα φορά.

Όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες της γαλλικής εταιρείας, το ΕΧ1 είναι σε θέση να σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις. Ενδεικτικά, η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρόνο 3,5 δλ., ενώ με τις ιδανικές ρυθμίσεις των δύο ηλεκτροκινητήρων, η τιμή αυτή μπορεί να κατέβει κατά 0,5 δλ. Το αξιοπερίεργο είναι πως το ΕΧ1 θα εκτεθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Peugeot στο κέντρο του Παρισιού και όχι στο περίπτερο της μάρκας στο Διεθνές Σαλόνι της πόλης, όπως αναφέρουν οι έως τώρα επίσημες πληροφορίες. Όπως και να έχει πάντως, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο δώρο, από το ΕΧ1, για τον εορτασμό των 200 χρόνων ιστορίας της γαλλικής εταιρείας!

Πηγή: 4troxoi.gr