Δείτε τι αλλάζει στη βενζίνη και στα αυτοκίνητα

Τι σημαίνουν οι νέες ετικέτες


AUTO
11:07
15/11/2018
Δείτε τι αλλάζει στη βενζίνη και στα αυτοκίνητα
6
loading

Νέα βενζίνη αλλά και νέες επισημάνσεις για το είδος και τη σύνθεση των καυσίμων φέρνει το 2019.

Οι νέες ετικέτες θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, τις αντλίες και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων καθώς η προσθήκη βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί νέες ανάγκες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη βιοαιθανόλης στη βενζίνη, σε ποσοστό 1% (το οποίο γίνεται 3,3% από το 2020, με προοπτική περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια) ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επισημάνσεις, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα 2014/94 τοποθετούνται στα καινούργια αυτοκίνητα (παραγωγής από τον Οκτώβριο 2018 και μετά), στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων και στο ακροφύσιο της αντλίας και στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων. Οι νέες ετικέτες θα πληροφορούν καλύτερα τους οδηγούς σχετικά με την καταλληλότητα των καυσίμων για τα οχήματά τους, οπουδήποτε και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ θα τους βοηθούν να αποφεύγουν τη χρήση ακατάλληλου καυσίμου και θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιλογής τους.

Για τη βενζίνη ένας κύκλος με το γράμμα Ε (από τη λέξη ethanol, αιθανόλη) ένας αριθμός που υποδεικνύει το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Για παράδειγμα το αυτοκόλλητο Ε10 σε μια αντλία θα σημαίνει ότι παρέχει βενζίνη με περιεκτικότητα έως 10% σε αιθανόλη. Στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα η ίδια επισήμανση θα σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα αιθανόλης 10%.

Για το ντήζελ ένα τετράγωνο με το γράμμα Β (βιοντήζελ) και τον αντίστοιχο αριθμό.

Για τα αέρια καύσιμα ένα διαμάντι (ρόμβος) με τις ενδείξεις LPG για το υγραέριο, CNG για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και Η2 για το υδρογόνο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Anef

  Βενζίνη από τα σκοπια και όλα καλά

 2. avatar Giorgis

  Πάντως, τα βιοκαύσιμα είναι λάθος να χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων που θα καταργηθούν σταδιακά. Πρέπει να παραμείνουν σε μικρό ποσοστό και να αποτελούν ενεργειακά αποθέματα ασφαλείας. Δεν φτάνει η γη για καλλιέργειες που θα προορίζονται για τόσο μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Η ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο συλλέγεται πιο εύκολα άλλωστε και κοστίζει φθηνότερα.

 3. avatar Bill1234

  Στην Αμερικη που χρονια επαιζε το λεγόμενο gasohol ουκ ολιγοι οδηγοι ειδαν προβληματα σε αυτοκινητα, μοτο και εξωλεμβιους κινητηρες προβληματα με πρησμενα και σκισμενα ελαστικά τμηματα αντλιων καυσιμου, μπεκιερας κτλ απο τη βιοαιθανολη καθως και σκουριες απο την συσσωρευση υγρασιας. Θα χουμε κλαματα....

 4. avatar Starg

  Μπορεί κάποιος, πέραν όλων αυτών που γράφει το άρθρο που διαβάζουμε συνέχεια των τελευταίο καιρό, ποια βενζίνη θα πρέπει να βάζουν τα αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν (που δεν έχουν τη σήμανση που θα έχουν τα καινούργια); Γίνεται και λίγο χρηστικοί πέραν του να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια, επιτέλους.

  1. avatar Giorgis

   Νομίζω το Ε10 (λιγότερο από 10% βιοαιθανόλη) θα μπορούν να το καίνε και τα υπάρχοντα αυτοκίνητα.

 5. avatar SER 30

  '' ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. '' ΓΙΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΦΕΤΟΣ ΜΙΛΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΟΠΟΤΕ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΕΚ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑ ΞΥΝΕΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ , ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΩ ΣΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑΝΑΙ ΠΕΝΤΕΞΙ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ .
  '' Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.'' ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ , ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΝΕ ΤΑ ΜΟΤΕΡΙΑ ΘΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΠΑΣΑΝΕ ΤΑ ΜΟΤΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ . [...]ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ε [...].

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει