Το προσωρινό ημερολόγιο για το 2013 του προγράμματος αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP φέτος άργησε λίγο να ανακοινωθεί. Συνήθως ένα αρχικό πλάνο εμφανίζεται κατά τον αγώνα του Brno τον Αύγουστο, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη χρονιά.

Η επόμενη ημερομηνία που αναμενόταν το καλεντάρι ήταν στον αγώνα του Misano. Ο αγώνας έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καλεντάρι όμως δεν εμφανίστηκε. Αναβλήθηκε για την Παρασκευή (σήμερα) όμως ο Loris Capirossi πρώην αγωνιζόμενος και νυν σύμβουλος ασφαλείας των αγώνων βιάστηκε λίγο και το ανακοίνωσε στο Twiter του.
Οι ομοιότητες με του 2012 είναι αρκετές και αναμενόμενες. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τις διαφορές που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την καθυστέρηση της ανακοίνωσης.

Το πρωτάθλημα ξεκινά και πάλι με νυχτερινό αγώνα στο Qatar στις 31 Μαρτίου. Ένα δεκαήμερο νωρίτερα από το 2012, ώστε να μην μείνει το MotoGP για δεύτερη χρονιά ‘τελευταίο και καταϊδρωμένο’ καθώς τα πρωταθλήματα Superbikes αλλά και η Formula 1 είχαν ξεκινήσει και τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου.

Επόμενη είδηση όχι όμως και έκπληξη είναι το Estoril που δεν έχει αγώνα για το 2013. Αντ’ αυτού το πρόγραμμα ανακοινώνει σαν δεύτερο αγώνα δύο εβδομάδες αργότερα την Αργεντινή (14 Απριλίου) με ένα μεγάλο TBC δίπλα -που σημαίνει ότι είναι προς επιβεβαίωση.

Προς επιβεβαίωση είναι και ο τρίτος αγώνας της χρονιάς, μία εβδομάδα μετά την Αργεντινή (21 Απριλίου). Ο θίασος θα παραμείνει στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και στο Τέξας για τον πολυσυζητημένο αγώνα στην πίστα του Όστιν.

Και οι δύο αυτοί αγώνες είναι επίφοβοι. Ο πρώτος γιατί υπάρχουν αναταραχές στην Αργεντινή. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κρατικοποιήσει το παράρτημα του Ισπανικού πετρελαϊκού κολοσσού Repsol και οι Ισπανοί αντιδρούν έντονα. H κατάσταση είναι ακόμη εκτός ελέγχου και καθώς ούτε η πίστα Termas de Rio Hondo είναι εντελώς έτοιμη να υποδεχτεί τη διοργάνωση, το ερωτηματικό δίπλα στον αγώνα είναι τεράστιο.

Από την άλλη αγωγές και νομικό παρασκήνιο σκιάζει και την διοργάνωση στο Όστιν του Τέξας. Η διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία 3FourTexasMGP του Kevin Schwantz’ και των ιδιοκτητών της πίστας «Circuit of the Americas» (COTA), συνεχίζεται. Οι δικηγόροι αναμένεται να λύσουν εξωδικαστικά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές που έχουν να κάνουν καθαρά με τα δικαιώματα για την διοργάνωση του αγώνα.

Στην συνέχεια το πρωτάθλημα έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη για τον 4ο αγώνα (Jerez – 5 Μαΐου) και τον 1ο από τους 4 συνολικά που θα διοργανωθούν σε Ισπανικό έδαφος. Υπήρχε η σκέψη οι αγώνες της Ισπανίας να γίνουν τρεις, όμως η πληθώρα των Ισπανών οδηγών που πρωταγωνιστούν σε όλες τις κατηγορίες, άφησε τα πράγματα ως είχαν.

Όμως και εδώ υπάρχει ερωτηματικό καθώς ο αγώνας της Jerez έχει χαρακτηριστεί ως «STC – Subject To Contract» που σημαίνει ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Jerez είναι απόλυτα θετικό για τον αγώνα, όμως η ανώτερη τοπική αρχή της Ανδαλουσίας εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος του.
Μετά από τόση αβεβαιότητα στο πρόγραμμα ακολουθούν πιο σίγουροι αγώνες μέχρι και το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου οπότε και παραδοσιακά γίνεται ο αγώνας στο Assen της Ολλανδίας.

Ακολουθεί το Sachsenring, πριν ο θίασος μπει πάλι στα αεροπλάνα για τους δύο Αμερικάνικους αγώνες στη Laguna Seca και στην Ινδιανάπολη –με 4 εβδομάδες διαφορά μεταξύ τους.

Μετά και το Brno πάμε στο Silverstone που μετατέθηκε μέσα στη χρονιά μετά από αίτημα της πίστας, ώστε να υπάρχει χρονική απόσταση ανάμεσα στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις που αναλαμβάνουν, (Formula 1, World Superbikes και MotoGP). Έτσι από τα μέσα Ιουνίου πήγε στην 1η Σεπτέμβρη για το 2013.

Μετά από 3 αγώνες στην Ασία (με άλλη σειρά για το 2013) οι ομάδες επιστρέφουν για τον καταληκτικό αγώνα που παραμένει στην Valencia της Ισπανίας.

Με απαλά μαθηματικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αγώνες για το 2013 είναι κατά ένας περισσότερος από του 2012, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 19, από 18. Αυτό σημαίνει περισσότερο κόστος για τις ομάδες –που δεν αποτελεί πρόθεση της Dorna ούτε της IRTA, αλλά και κάτι ακόμη. Ότι πιθανότατα όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, οι αγώνες θα έχουν γίνει και πάλι 18. Κάποιος από τους «προβληματικούς» απλά θα λείπει. Πότε θα γίνει η οριστικοποίηση; Όπως πάντα λίγο μετά την οριστικοποίηση του προγράμματος της Formula-1.

To MotoGP και το Superbike – WSBK συνεννοούνται για τις ημερομηνίες ώστε να μην συμπίπτουν οι αγώνες τους, ωστόσο οι αποφάσεις για την οριστικοποίηση και των δύο πρωταθλημάτων της μοτοσυκλέτας έπονται εκείνης της Formula-1.

Το πρόγραμμα του MotoGP για το 2013

Ημερομηνία

Grand Prix

Πίστα

31 March

Qatar*

Losail, Qatar

14 April

TBC

TBC (Αργεντινή)

21 April

TBC

TBC (Austin, Texas)

5 May

Spain (STC)

Jerez

19 May

France

Le Mans

2 June

Italy

Mugello

16 June

Catalunya

Barcelona

29 June

Netherlands**

Assen

14 July

Germany

Sachsenring

21 July

USA***

Laguna Seca

18 August

Indianapolis

Indianapolis

25 August

Czech Republic

Brno

01 September

Great Britain

Silverstone

15 September

San Marino & Riviera di Rimini

Misano Marco Simoncelli

29 September

Aragon

Motorland Aragon

13 October

Malaysia

Sepang

20 October

Australia

Phillip Island

27 October

Japan

Motegi

10 November

Valencia

Ricardo Tormo Valencia

* Βραδινός Αγώνας
** Αγώνας Σάββατο
*** Μόνο η κατηγορία MotoGP
TBC – Προς Επιβεβαίωση
STC – Προς Οριστικοποίηση της Σύμβασης

Η σειρά των αγώνων που είναι προς επιβεβαίωση είναι επίσης προς επιβεβαίωση…