Το ήδη χαρακτηρισμένο ως «Αυτοκίνητο της χρονιάς 2012» στην Ευρώπη, το Opel Ampera και το δίδυμο αδερφάκι του Chevrolet Volt, κατέκτησαν μια ακόμη αναγνώριση.

Ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας 1.4 lt κέρδισε στο θεσμό «International Engine of the Year Award» ως ο καλύτερος «πράσινος» κινητήρας έχοντας απέναντί του 45 ισχυρούς ανταγωνιστές. Τα Ampera και Volt είναι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της αγοράς με τόση αυτονομία κίνησης, ενώ είναι η πρώτη φορά στην 14χρονη ιστορία του θεσμού των βραβείων, που νικητής αναδεικνύεται ένας κινητήρας επέκτασης της αυτονομίας.

Εβδομήντα έξι δημοσιογράφοι του αυτοκινητιστικού Τύπου από 35 χώρες, από όλο τον κόσμο, αποτελούν την κριτική επιτροπή η οποία επιβραβεύει κορυφαίες τεχνολογίες κινητήρων σε δώδεκα διαφορετικές κατηγορίες. Τα μέλη της επιτροπής παραδέχτηκαν ότι η φετινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες μέχρι σήμερα καθώς 39 νέοι κινητήρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

«Πρόκειται για μία κορυφαία λύση που συνδυάζει την απόδοση της αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας με την ευελιξία και άνεση ενός βενζινοκινητήρα», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίνον, μέλος της επιτροπής.

Η τελευταία διάκριση έρχεται σε μία εποχή αύξησης των παγκόσμιων τιμών καυσίμου όπου οι μικροί, οικολογικοί και ηλεκτρικοί κινητήρες αποκτούν αυξανόμενη σπουδαιότητα στο διεθνή αυτοκινητιστικό Τύπο.

Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 hp του Ampera/Volt. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας, που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας 1.4lt απόδοσης 86hp, κινεί μία γεννήτρια που παρέχει ενέργεια στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία μέχρι 500 χλμ.

Τα Ampera και Volt έχουν διακριθεί και για την ασφάλειά τους, κερδίζοντας 5 αστέρια στο Euro NCAP. Πέρσι, το σύστημα κίνησης του Volt ήταν από τους δέκα καλύτερους κινητήρες στη Β. Αμερική σύμφωνα με το περιοδικό αυτοκινήτου Ward.

Το Opel Ampera βρίσκεται στη χώρα μας αλλά κοστίζει ακριβά λόγω του φόρου πολυτελείας που ελπίζουμε να καταργηθεί. Πάντως και πάλι θα είναι κάπως υψηλή η τιμή του, λόγω και υψηλής τεχνολογίας. Το πρώτο Ampera έχει παραδοθεί σε πελάτη της χώρα μας.

Πηγή: sport-fm.gr