Το BMW Group πρόκειται να επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιό του στη Λειψία. Οι εργασίες επέκτασης έχουν ξεκινήσει και θα συμβάλλει στο πλάνο επέκτασης και παραγωγής μελλοντικών μοντέλων στη Λειψία.

Κύριος στόχος των εργασιών είναι η αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής κατά περίπου 100.000 μονάδες, δηλαδή από τις 250.000 που είναι σήμερα στις 350.000 περίπου το 2020. Η παραγωγή μοντέλων BMW i θα αυξηθεί πολύ νωρίτερα, από φέτος το φθινόπωρο, από 130 σε 200 μονάδες ημερησίως για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση.

Στο επίκεντρο των εργασιών εξέλιξης στο εργοστάσιο της Λειψίας βρίσκεται το βαφείο που θα επεκταθεί κατά 300 μέτρα βόρεια και νότια, με νέα κτίρια να καλύπτουν μία έκταση 11.950 m2. Θα υπάρξει ένα δεύτερο, πλήρως αυτοματοποιημένο βαφείο στη νότια επέκταση, αλλά και ένα νέο σύστημα προ-επεξεργασίας με καθοδική εμβάπτιση στο βόρειο τμήμα. Μαζί, θα αυξήσουν τη δυναμικότητα του βαφείου πάνω από 40%.

Η εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας IPP (ενιαία διαδικασία βαφής, χωρίς χρήση υλικών πλήρωσης) θα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα μέχρι 15%, την κατανάλωση νερού κατά περίπου 30%, και την παραγωγή αποβλήτων κατά περίπου 45%. Μεσοπρόθεσμα, αυτές οι περιβαλλοντικά συμβατές τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στη γραμμή του υπάρχοντος βαφείου.

Μετατροπές θα γίνουν επίσης στις δομές και τις διαδικασίες του φανοποιείου, με την εγκατάσταση σχεδόν 500 πρόσθετων, προηγμένων εργοστασιακών ρομπότ τα επόμενα χρόνια. Περαιτέρω ρυθμίσεις θα γίνουν στα συστήματα μεταφοράς με ιμάντα, αποτελώντας τη βάση για την παραγωγή μελλοντικών μοντέλων. Επιπλέον, το εργοστάσιο της Λειψίας θα αποκτήσει πρόσθετη σημασία σαν εσωτερικός προμηθευτής θυρών και καπό στο δίκτυο παραγωγής του γκρουπ.