Η Husqvarna είναι από τις πιο τολμηρές εταιρείες της σύγχρονης βιομηχανίας μοτοσυκλετών καθώς δε διστάζει να παρουσιάζει διαρκώς νέες ιδέες που δεν τις αφήνει στο σχεδιασμό αλλά τους δίνει και πνοή.

Κάπως έτσι εξηγείται και η παρουσίαση – αναβίωση ενός θρύλου του παρελθόντος. Η κατηγορία των scramblers έχει εδώ και χρόνια υπερκαλυφθεί και παραμεριστεί από τις κάθε είδους οn-off και μικτής χρήσης μοτοσυκλετών της σύγχρονης σκηνής.

Όμως οι μοτοσυκλέτες scrambler αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Husqvarna και η συγκεκριμένη ιδέα βασίζεται στο στιλ και τα χρώματα της θρυλικής Husqvarna H400 του Steve McQueen. Ο διάσημος αστέρας συμμετείχε με μία H400 στο Grand Prix της λίμνης Elsinore των ΗΠΑ, αγώνα που στήθηκε για τις ανάγκες της ιστορικής ταινίας On Any Sunday το 1971. Η ΜΟΑΒ έρχεται να αναβιώσει το θρύλο και την ανεμελιά των scramble της εποχής. Των ερασιτεχνικών motocross’, για καθημερινή χρήση παντός εδάφους.

Σήμερα η scramble της Husqvarna αποτελείται από εξαρτήματα πρώτης γραμμής, φορά μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 650cc και τροχούς 17 ιντσών, εφοδιασμένους με ελαστικά «βροχής» της Pirelli (MT60) που εναλλακτικά χρησιμοποιούνται για μεικτή χρήση, σε άσφαλτο και χώμα.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο περιμετρικό και η ανάρτηση πίσω είναι μονή με μοχλικό σύστημα. Η θέση οδήγησης είναι άνετη με το ανοικτό τιμόνι τοποθετημένο ψηλά, το ογκώδες ρεζερβουάρ γίνεται λαβή για τα πόδια και η ευρύχωρη επίπεδη σέλα επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

To κόκκινο ρεζερβουάρ, η ευρύχωρη σέλα, τα κίτρινα πλευρικά number plates, το λιτό ευθύγραμμα πλαίσιο, όλα έχουν κάτι από την αύρα της ιστορίας και ενσαρκώνουν την άποψη της Husqvarna. Παράδοση και καινοτομίες συνδυάζονται αρμονικά στις λεπτομέρειες του Concept MOAB: τα ψηφιακά όργανα, ο πρωτοποριακός προβολέας που η τεχνολογία LED του επιτρέπει να ‘κρύβεται’ πίσω από την πινακίδα στο πιρούνι και το πίσω φωτιστικό σώμα.

«Παράδοση, στιλ και επιδόσεις. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία της εταιρείας που έγινε το σημείο αναφοράς για τα μοντέλα εκτός δρόμου όλων των εταιρειών τις δεκαετίες του ’60 και’ 70. Αυτά συνδυάστηκαν και για τη σύλληψη της MOAB», δηλώνει η εταιρεία για το νέο της δημιούργημα.

Η Husqvarna MOAB έχει τις ρίζες της στα μοντέλα εκείνης της περιόδου, θρυλικές μοτοσυκλέτες που έγιναν ορόσημα των εκτός δρόμου μοτοσυκλετών ειδικά στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το μοντέλο ονομάστηκε MOAB. Από την ομώνυμη έρημο στη Utah, εκεί όπου συναντώνται κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός αναβατών off-road αλλά και πολύ συχνά αποτελεί το σκηνικό για cult ταινίες.

Το τελικό αποτέλεσμα δίνει μια cool μοτοσυκλέτα, ιδανική για χρήση στην πόλη αλλά και σε χωμάτινες διαδρομές. Εύκολη στη χρήση, δεν βάζει περιορισμούς ως προς την ηλικία ή το φύλλο του οδηγού. Η Husqvarna έδειξε κάποτε το δρόμο για τις μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου, Σήμερα υπό τη σκέπη και την «ασφάλεια» της BMW, συνεχίζει την παράδοση, δημιουργώντας νέες τάσεις στο σχεδιασμό και τη χρήση των σύγχρονων μοτοσυκλετών.