Η FIAT συμμετείχε στο διάσημο «Φεστιβάλ Ταχύτητας Goodwood 2016» που πραγματοποιήθηκε από 23-26 Ιουνίου στην περιοχή του West Sussex στην Αγγλία και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ, με την «ανάβαση» του Goodwood (Goodwood Hillclimb), τις θεματικές εκθέσεις, τα ιστορικά και σύγχρονα αυτοκίνητα, προσελκύει πάνω από 150.000 κόσμο, φίλους του αυτοκινήτου, ειδικούς, συλλέκτες και διασημότητες του χώρου της αυτοκίνησης.

Σε αυτή την υψηλού κύρους εκδήλωση συμμετείχαν και μερικά σπάνια κλασικά αυτοκίνητα Alfa Romeo, Abarth και Fiat από τη συλλογή κληρονομιάς της FCA, τη νέα δομή που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στον κόσμο της κλασικής αυτοκίνησης. Συγκεκριμένα η Alfa Romeo παρουσίασε μοντέλα όπως η Giulia TI Super (1963), 1750 GT Am (1970), 33 TT 12 (1975) και 33.3-litre Le Mans (1970), τα οποία προέρχονται από το Ιστορικό Μουσείο της Alfa Romeo στο Arese που ονομάζεται “La macchina del tempo», ενώ η γκάμα των κλασικών μοντέλων της φίρμας ολοκληρώνεται με το θρυλικό 124 Abarth Rally Gr. 4 (1975) και το Fiat S 61 Corsa (1908).

aladafj

Όλα τα ιστορικά αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνισή τους στο Brooklands Paddock και μερικά από αυτά πήραν μέρος στην κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταχύτητας, την ανάβαση του Goodwood. H δύσκολη πίστα των περίπου 2 χιλιομέτρων ξεκινάει από έναν δρόμο με τρεις λωρίδες που διασχίζει το νοτιότερο τμήμα του κτήματος Goodwood και συνεχίζει με μία απότομη στροφή μπροστά από το κτίριο Goodwood House. Από εκεί αρχίζει η ανάβαση, σ’ ένα στενό δρόμο ανάμεσα από πέτρινους τοίχους και πυκνά δάση, μέχρι τον ιππόδρομο του Goodwood, που βρίσκεται στην κορυφή του επιβλητικού South Downs. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της διαδρομής είναι περίπου 100 μέτρα. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί τεχνική για αυτό και αποτελεί μια σκληρή δοκιμασία για τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο, όσον αφορά τις ικανότητες τους στη συγκέντρωση και αντίδραση.

aladafj4

Τέλος, αυτά τα σπάνια οχήματα συνοδεύονταν από τα τελευταία νέα μοντέλα της εταιρίας, επιβεβαιώνοντας την σχέση μεταξύ των εμβληματικών κατασκευών του παρελθόντος και των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται σήμερα από τον Όμιλο. Η εκπροσώπηση της νέας γενιάς έγινε με την 4C Spider, το σύγχρονο έμβλημα της μάρκας, τις Giulietta και Mito που έχουν ανανεωθεί πρόσφατα και τη νέα Giulia με τις Super και Quadrifoglio εκδόσεις της.

Η Βρετανική εκδήλωση έδωσε επίσης ευκαιρία για μια κοντινή ματιά στα πιο πρόσφατα μοντέλα της Abarth, δημιουργήματα της ομάδας Abarth Racing: το νέο Abarth 124 spider και το νέο Abarth 595 Competizione. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το νέο Abarth 124 Rally, που φέρνει τη μάρκα ξανά στο προσκήνιο σε απαιτητικούς αγώνες ράλι.

Καθηλωτική ήταν και η εμπειρία Virtual Reality που επέτρεψε στους επισκέπτες του περιπτέρου της μάρκας να ανακαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες του νέου Abarth 124 spider.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι χρήστες μπόρεσαν να κινούνται γύρω από το αυτοκίνητο, να ανοίξουν τις πόρτες του, να καθίσουν μέσα και να πατήσουν το πεντάλ του γκαζιού για να απολαύσουν τον ήχο του κινητήρα και της εξάτμισής του, σε ένα περιβάλλον απόλυτης εικονικής πραγματικότητας. Είχαν επίσης την ευκαιρία, να διαμορφώσουν το δικό τους Abarth 124 spider και να λάβουν το εξατομικευμένη προσχέδιο μέσω e-mail σε περίπτωση που επιθυμούσαν, να το αγοράσουν από οποιονδήποτε διανομέα της Abarth.

aladafj3 aladafj2

Νίκος Τσάδαρης