Τα προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα συναντούν «απεγνωσμένη αντίσταση» από τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ουκρανός διοικητής. Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκιι, αρμόδιος για τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε πως η κατάσταση στα ανατολικά είναι τεταμένη και η Ρωσία φέρνει τις καλύτερες μεραρχίες της στο Μπαχμούτ με υποστήριξη πυροβολικού και αεροσκαφών.

«Συνεχίζουμε να διενεργούμε επιθετικές ενέργειες σε διαφορετικές κατευθύνσεις, καταλαμβάνοντας καλά υψώματα και λωρίδες δάσους με σκοπό να αναγκάσουμε τον εχθρό να αποσυρθεί σταδιακά από τα περίχωρα του Μπαχμούτ. Συνειδητοποιώντας αυτό, οι μονάδες του εχθρού προβάλλουν απεγνωσμένη αντίσταση», δήλωσε ο Σίρσκιι στην εφαρμογή Telegram.

Η μικρή, κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της Ουκρανίας έχει υποστεί μερικές από τις πιο σφοδρές και αιματηρές μάχες μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από το Μπαχμούτ και γύρω απ’ αυτό. Ο Σίρσκιι επανέλαβε πως οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται επίσης προς τον νότο. Το Κίεβο δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανέκτησε τον έλεγχο περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους μόλις σε μία εβδομάδα από την έναρξη της αντεπίθεσής του εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν πει πως οι σκληρότερες μάχες έπονται.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων και λέει πως τα ουκρανικά στρατεύματα υπέστησαν βαριές απώλειες, όμως το Reuters έχει επιβεβαιώσει την απελευθέρωση τουλάχιστον δύο χωριών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υφίστανται βαριές απώλειες σε μέτωπα του Ντονέτσκ, όπου έχει εστιαστεί η ουκρανική αντεπίθεση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Το AFP σημειώνει πως ο ρωσικός στρατός παραδέχθηκε σήμερα με μισόλογα για πρώτη φορά πως παραχώρησε εδάφη, λέγοντας πως μάχες διεξάγονται για τον έλεγχο των κοινοτήτων Ριβνόπιλ και Ουροτζάινε” στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας. «Στη σφήνα της Βρεμίβκα, οι πιο έντονες μάχες έλαβαν χώρα στους τομείς Ριβνόπιλ και Ουροτζάινε», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνοντας ότι απέκρουσε πέντε επιθέσεις στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού του, αναφέρει το AFP.

Ο στρατιωτικός όρος «σφήνα» περιγράφει μία ζώνη υπό τον έλεγχο δύναμης που προωθείται σαν μια σφήνα σε τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο του εχθρού . Το γεγονός πως οι μάχες σημειώθηκαν σε αυτές τις κοινότητες σημαίνει πως οι ρωσικές γραμμές υποχώρησαν μερικά χιλιόμετρα προς το νότο και προς τα ανατολικά γύρω από αυτή την εκτεθειμένη ζώνη της Βρεμίβκα, στα σύνορα των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ, που έχουν καταληφθεί εν μέρει από τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το AFP.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε πως ένα παντρεμένο ζευγάρι σκοτώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Προκούντιν δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον οικισμό Νοβομπερισλάβ στη δεξιά όχθη του Δνείπερου από θέση που κατέχουν οι Ρώσοι στην απέναντι πλευρά του ποταμού. «Ένα ζευγάρι σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα πλήγματος σε ένα από τα σπίτια. Η γυναίκα σκοτώθηκε επιτόπου. Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος όμως υπέκυψε στα τραύματά του καθ΄οδόν προς το νοσοκομείο», δήλωσε ο Προκούντιν στο Telegram και μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Reuters δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η Ουκρανία ανέκτησε τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας τον Νοέμβριο έπειτα από μήνες ρωσικής κατοχής, όμως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά την πόλη Χερσώνα και άλλα τμήματα της περιοχής που τελούν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας από την απέναντι όχθη του Δνείπερου. Η περιφέρεια της Χερσώνας έχει επηρεαστεί επίσης από τις πλημμύρες που ακολούθησαν την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα και υδροηλεκτρικού σταθμού στον Δνείπερο την περασμένη εβδομάδα που απελευθέρωσε χείμαρρο νερού.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης της περιφέρειας της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε σήμερα πως η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του Καχόβκα μειώνεται ραγδαία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.