Ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει «μπλοκάρει» τη διαδικασία κατηγορώντας τη Στοκχόλμη για υποστήριξη Κούρδων αυτονομιστών, αλλά και αντιφρονούντων, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η συζήτηση έχει φουντώσει. Οι ΗΠΑ και η ηγεσία της Συμμαχίας ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα για να άρει το βέτο, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα «τουρκικά παζάρια» προσδοκώντας σε σημαντικά ανταλλάγματα, που μεταξύ άλλων σχετίζονται με τα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα και τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

«Από τότε που αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε τη Σουηδία να γίνει μέλος, βρίσκομαι σε στενή και συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα. Έχουμε επίσης έναν μόνιμο μηχανισμό που επίσης συνεδριάζει τακτικά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ, από την Νορβηγία όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας και πρόσθεσε:

«Στην Τουρκία υπήρξε η προεκλογική περίοδος, οι επαφές δεν ήταν πολύ στενές και πυκνές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά τώρα που τελείωσαν οι εκλογές νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξαναρχίσει ο διάλογος και η διαδικασία».

Ο Γενς Στόλτενμπερκ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας, ενώ η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν, και ως εκ τούτου, πιστεύει ότι και οι δύο χώρες θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο στην Άγκυρα για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις στο περιθώριο των εκδηλώσεων.

Πάντως η Τουρκία φαίνεται να επιμένει προς ώρας στη στάση της. «Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στο Όσλο υπήρξε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη για την υποψηφιότητα της Σουηδίας και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την Ουγγαρία να ξεκινήσει η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε στην ανάρτησή του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ.

Η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν άμεση και σαφής: «Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Σουηδούς φίλους μας! Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις σας που απορρέουν από το τριμερές μνημόνιο και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».