Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Δύση «υποστηρίζει τη γενοκτονία» στην Ουκρανία με το να στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο όπως ισχυρίστηκε «θα καταστρέψει οτιδήποτε ρωσικό» στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική, δεν παρέθεσε στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του. Η Ρωσία κατηγορεί επί μακρόν τη Δύση ότι αδιαφορεί για τις διώξεις, όπως τις χαρακτήρισε, των Ρωσόφωνων στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς και αλλού.

«Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: η Δύση υποστηρίζει ευθέως τη γενοκτονία» είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που με τον ομόλογό του τού Μπουρούντι.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε με τη βία το 2014.

Μιλώντας την ίδια ημέρα που η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον της Μόσχας, ο Λαβρόφ είπε πως η Δύση βοηθάει απευθείας το Κίεβο να διεξαγάγει τέτοια τρομοκρατικά πλήγματα παρέχοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Η δήλωση της Δύσης ότι τα όπλα που προμηθεύει (στην Ουκρανία) δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απλώς ένα ακόμη ψέμα», είπε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως τα σχόλια του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στη δολοφονία Ρώσων.

Σε μονταρισμένο βίντεο που μεταδόθηκε από το γραφείο του Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή, ο Γκρέιαμ φάνηκε να λέει στη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο πως «οι Ρώσοι σκοτώνονται» και στη συνέχεια να λέει πως «η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι τα καλύτερα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ».

Αφού η Ρωσία επέκρινε τις παρατηρήσεις αυτές, η Ουκρανία δημοσιοποίησε πλήρες βίντεο της συνάντησης προχθές Κυριακή στο οποίο φαίνεται πως οι δύο παρατηρήσεις δεν συνδέονταν άμεσα.

Ο Γκρέιαμ είπε πως επαίνεσε απλώς το αντιστασιακό πνεύμα των Ουκρανών απέναντι στη ρωσική εισβολή με βοήθεια που παρασχέθηκε από την Ουάσινγκτον.