O Βέλγος ανθρωπιστής Ολιβιέ Βαντεκαστέελε, ο οποίος βρισκόταν επί 465 ημέρες φυλακισμένος στο Ιράν, απελευθερώθηκε και επιστρέφει στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι Ολιβιέ Βαντεκαστέελε είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία σε 40 χρόνια κάθειρξη και 74 μαστιγώσεις.

Η επιστροφή του στη χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες, αναφέρει το δίκτυο rtl προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε ένα βελγικό στρατιωτικό αεροπλάνο, το οποίο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μελσμπόρεκ.

«Ενώ σας μιλάω, ο Βέλγος Ολιβιέ Βαντεκαστέελε είναι καθοδόν προς το Βέλγιο. Αν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, θα είναι μαζί μας απόψε. Επιτέλους ελεύθερος. Εχθές το βράδυ, ο Oλιβιέ οδηγήθηκε στο Ομάν όπου τον φρόντισε ομάδα Βέλγων στρατιωτικών και διπλωματών. Υποβλήθηκε σε αρκετές ιατρικές εξετάσεις εκεί σήμερα το πρωί προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του και να επιτραπεί η επιστροφή του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», επισήμανε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Ντε Κρόο.

Ο Ολιβιέ Βαντεκαστέελε είχε συλληφθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Τεχεράνη.