Μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, που αναζητά εδώ και χρόνια την αληθινή ταυτότητα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου «Zodiac», υποστηρίζει πως έχει συγκεντρώσει νέα στοιχεία που συνδέουν τον βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας, Γκάρι Φράνσις Πόστ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018, με όλα τα θύματα του serial killer, επισήμως πέντε, αλλά και με μια επιπλέον δολοφονία του 1966, για την οποία το FBI έχει ισχυριστεί πως δεν συνδέεται με τον «Zodiac».

Μάλιστα, ο Τόμας Κόλμπερτ, ερευνητής δημοσιογράφος και επικεφαλής της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εθελοντικής ομάδας «Case Breakers», είπε ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI επιβεβαίωσε ότι ο Γκάρι Φράνσις Πόστ καταχωρήθηκε «υπό μυστικότητα» ως ύποπτος στα αρχεία του FBI το 2016 και «μερικό δείγμα του DNA» του βρίσκεται στο εργαστήριο Quantico του FBI της Βιρτζίνια.

Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από περίπου 40 πρώην αστυνομικούς, ιατροδικαστές, ομοσπονδιακούς πράκτορες και ιδιωτικούς ερευνητές, κατηγορεί τις κυβερνητικές υπηρεσίες για κακή διαχείριση της υπόθεσης. Σημειώνεται πως η ερευνητική ομάδα είχε υποστηρίξει από το 2021 πως ο Ποστ ήταν ο «Zodiac» και η επιβεβαίωση πως είχε καταχωρηθεί μυστικά ως «βασικός ύποπτος» το 2016 ενισχύει αυτόν τον ισχυρισμό.

Σημειώνεται μάλιστα, όπως αναφέρει το Independent, πως το FBI παρότι απέρριπτε τις αναφορές και τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας, ανακοίνωσε, μόλις τον Οκτώβριο του 2021, πως η υπόθεση παρέμενε ανοιχτή. Το ίδιο επιβεβαίωσε και σε νέα ενημέρωση την οποία ζήτησε το Fox News μετά τις νέες αποκαλύψεις από την ομάδα «Case Breakers», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, επικαλούμενο «σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Για την ταυτότητα του «Zodiac», ο οποίος χλεύαζε τις αρχές με αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων μετά από κάθε δολοφονία, υπήρξαν πολλές εικασίες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, από τα χρόνια που τρομοκρατούσε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, πριν εξαφανιστούν οριστικά τα ίχνη του.

Σήμερα οι ερευνητές της «Case Breakers» ισχυρίζονται πως έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που συνδέουν τον Ποστ με κάθε φόνο του Zodiac, μεταξύ του 1968 και 1969. Επιπλέον ανακοίνωσαν πως η Τσέρι Τζο Μπέιτς, ήταν και αυτή θύμα του, το έκτο, παρότι το FBI είχε απορρίψει οποιαδήποτε σχέση της δολοφονίας της με τον serial killer. Σύμφωνα με τη Daily Mail, κατά ορισμένους ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του είναι μεταξύ 20 και 28, ενώ ο ίδιος ο δολοφόνος σε ένα από τα μηνύματά του προς την αστυνομία ισχυριζόταν πως είχε σκότωσε 37 ανθρώπους.

Οι ερευνητές επικρίνουν τις αρχές πως αγνόησαν τα στοιχεία και τις κατηγορούν για κακή διαχείριση της υπόθεσης, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή αστυνομικά μυστήρια, αποτελώντας θέμα πολλών ταινιών και ντοκιμαντέρ.

«Είναι γεγονός πως οι αστυνομικοί και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο υποθέσεων και βρίσκονται αντιμέτωποι με περίεργους κανόνες και τη γραφειοκρατία. Αλλά όταν ένας αστυνομικός συνεργάζεται με άλλους για να αποφύγει ή να κρύψει στοιχεία, να παρακάμψει δύσκολες διαδικασίες ή να πει ψέματα για στοιχεία τότε είναι υπόλογος και βλάπτει τους συγγενείς που περιμένουν απαντήσεις», ανέφερε ο πληροφοριοδότης της ομάδας από το FBI.

Πλέον η οργάνωση ζητά την επανεξέταση του χειρισμού της υπόθεσης σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο για τη δικαίωση των θυμάτων όσο και για τους συγγενείς που ζητούν απαντήσεις. «Ως κράτος τους έχουμε εγκαταλείψει», τονίζει ο Κόλμπερτ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα οι ενέργειες των Αρχών είναι παράλογες και δεν βγάζουν κανέναν νόημα. «Δυστυχώς, η ομάδα έχει τεκμηριώσει πάνω από 20 παραδείγματα αντιεπαγγελματισμού στην υπόθεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Κόλμπερτ, ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, υποστηρίζει πως ο Γκάρι Φράνσις Πόστ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο «Zodiac», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έχει κάνει και για τα παράξενα «δώρα» που φέρεται να έκανε ο Ποστ λίγο πριν πεθάνει σε φίλους και γείτονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για όπλα και πυρομαχικά τα οποία παρέμεναν ανέγγιχτα στα υπόγεια των ανθρώπων που τα έδωσε και για τα οποία κανείς από τις επίσημες αρχές δεν είχε ενδιαφερθεί. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μέρος αυτών τα οποία και έστειλε προς εξέταση. «Οι άνθρωποί μου στο FBI λένε ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα στοιχεία “κλειδώνουν”. Έχουμε επίσης έξι άτομα που λένε πως ο Ποστ ομολόγησε σε αυτούς ότι είναι ο Zodiac», είχε επισημάνει στο Fox News.