Σύμφωνα με την Anaao Assomed, την ιταλική ένωση γιατρών, στη χώρα παρατηρείται το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της Ιταλίας.

Οι χαμηλοί μισθοί, το άγχος, εξαντλητικές βάρδιες και συχνά η επιθετικότητα, είναι οι αίτιες που υποβάλλονται δέκα παραιτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία κάθε μέρα.

Υπάρχουν εκείνοι που αποφασίζουν να πάνε στο εξωτερικό για να κερδίσουν περισσότερα και να έχουν καλύτερες ευκαιρίες καριέρας, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να εργαστούν ιδιωτικά, σκεπτόμενοι ότι έτσι θα έχουν μια ήρεμη ζωή. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μια επεξεργασία των δεδομένων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, αυτή είναι μια πιθανή εκτίμηση των επαγγελματιών υγείας που επέλεξαν να εργαστούν εκτός Ιταλίας τη νέα χιλιετία.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν πόσοι επέστρεψαν ή συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά δείχνουν πως το φαινόμενο, ειδικά από το 2009, έχει επηρεάσει την έλλειψη προσωπικού.