Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο κατοίκους της Νέας Υόρκης που φέρονται ότι είχαν ιδρύσει ένα κινεζικό «μυστικό αστυνομικό τμήμα» στην Τσάιναταουν του Μανχάταν, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μπρούκλιν.

Οι Λιου Τζιανουάνγκ, 61 ετών και Τσεν Τζινπίνγκ, 59 ετών, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν με σκοπό να δράσουν ως πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης χωρίς να ενημερώσουν τις αμερικανικές αρχές, καθώς και για παρακώλυση της δικαιοσύνης. 

Αναμένεται ότι θα προσαχθούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στο Μπρούκλιν τις αμέσως επόμενες μέρες. 

«Αυτή η δίωξη αποκαλύπτει την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του έθνους μας από την κινεζική κυβέρνηση, με τη σύσταση ενός μυστικού αστυνομικού τμήματος στην καρδιά της Νέας Υόρκης», σχολίασε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μπρίον Πις σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018 ο Λου επιχείρησε να πείσει ένα πρόσωπο που θεωρείται φυγόδικος στην Κίνα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι παρενοχλήθηκε και απειλήθηκε. Το 2022 η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε από τον Λου να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός ατόμου που ζούσε στην Καλιφόρνια και θεωρείτο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν στο FBI ότι διέγραψαν τις επικοινωνίες τους με έναν Κινέζο κυβερνητικό αξιωματούχο αφού πληροφορήθηκαν ότι είχαν μπει στο στόχαστρο μιας έρευνας.