Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού της Βραζιλίας έσωσαν μια γυναίκα που έμεινε για μια εβδομάδα μέσα σε βάρκα με το πτώμα του συζύγου της στον Αμαζόνιο.

Η Μαρία ντας Γκράσας Μότα Μπερνάρντο και ο σύζυγός της Ζοσέ Νίλσον ντε Σόουζα Μπερνάρντο πήγαν για ψάρεμα και εκδρομή στον Αμαζόνιο για πρώτη φορά στη ζωή τους και η χαρά γρήγορα εξελίχθηκε σε τραγωδία.

Στην πρώτη ημέρα του ταξιδιού τους εκείνος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου. Η κόρη τους Κριστιάν είπε στους δημοσιογράφους ότι: «Μετά το δείπνο, ο πατέρας μου πήγε να ξαπλώσει στην αιώρα, αλλά το σχοινί έσπασε και τρόμαξε. Σηκώθηκε και χτύπησε το γόνατό του. Κάθισε πάλι και άρχισε αισθάνεται ότι καίγεται. Είπε στη μαμά μου ότι αισθανόταν ζεστός. Στη συνέχεια σηκώθηκε, έβγαλε μία κραυγή και έπεσε. Η μητέρα μου τον έπιασε, του σήκωσε το κεφάλι και τότε άφησε την τελευταία του πνοή».

Στη συνέχεια, κι ενώ η Μαρία ντας Γκράσας Μότα Μπερνάρντο πήγε να ζητήσει βοήθεια από παρακείμενο σκάφος, η μηχανή της βάρκας χάλασε κι άρχισε να την παρασύρει το ρεύμα του Αμαζονίου.

«Πήγε στην πλώρη και άρχισε να κωπηλατεί. Πέρασε όλες αυτές τις μέρες κωπηλατώντας» είπε η κόρη της σημειώνοντας ότι σχεδίαζαν αυτό το ταξίδι για μήνες.« Ήθελε να βγάλει πολλές φωτογραφίες. Θα ήταν η στιγμή τους», πρόσθεσε η Κριστιάν.

Η μάχη για επίβιωση

Η Κρίστιαν τόνισε επίσης πως η μητέρα της τις πρώτες μέρες έτρωγε ωμό ψάρι και αλεύρι που είχαν στη βάρκα. «Μια μέρα ήπιε μόνο νερό. Μια άλλη μέρα, έτρωγε μόνο αλεύρι με νερό και έπινε σκέτο χυμό λεμονιού. Την τρίτη μέρα, πέρασε ένας άντρας με ένα κανό με κινητήρα. Η μητέρα μου του ζήτησε βοήθεια, αλλά εκείνος απλά συνέχισε την πορεία του», αποκάλυψε.

Με τις μέρες να περνούν και το πτώμα του άνδρα της να αποσυντίθεται, τη βάρκα άρχισαν να ακολουθούν σαρκοφάγα ζώα από αέρα, αλλά και νερό. Η Μαρία ντας Γκράσας Μότα Μπερνάρντο άρχισε να χτυπά τενεκέδες και κατσαρολικά που είχε για να τα διώξει, ενώ πλέον είχε καλυμμένη τη μύτη της λόγω της μυρωδιάς.

«Δεν μπορούσε να κοιμηθεί άλλο. Έβαλε όλη της τη δύναμη για να προσπαθήσει να μεταφέρει το πτώμα του συζύγου της στο σπίτι, ώστε να του κάνουμε μία αξιοπρεπή ταφή», ανέφερε η Κριστιάν.

«Η μαμά μου είπε ότι οι γύπες άρχισαν να κουρνιάζουν στην κορυφή του σκάφους. Τους χτυπούσε και ούρλιαζε. Έβγαλε το μουσαμά από το πάνω μέρος της τέντας και το έβαλε πάνω από το πτώμα του, γιατί άρχισαν να μαζεύονται μέλισσες και κουνούπια». Γύρω από το σκάφος άρχισαν να συγκεντρώνονται καϊμάν και αλιγάτορες. «Η μαμά μου ήξερε ότι μπορούσε να πέσει στο νερό ανά πάσα στιγμή και δεν ξέρει καν να κολυμπάει», ανέφερε η κόρη της.

Αφού διασώθηκε από τους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων μέσω ελικοπτέρου, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στις 5 Απριλίου. «Είναι κλονισμένη και αδύναμη. Δεν μπορεί να κοιμηθεί».