Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι Μόσχα και Μινσκ θα αντέξουν τις πιέσεις από τη Δύση και δεν θα καταρρεύσουν.

«Θα τα ξεπεράσουμε όλα», τόνισε. «Ορισμένοι ήλπιζαν ή προέβλεπαν ότι θα καταρρέαμε, αλλά δεν καταρρεύσαμε», συμπλήρωσε. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, διερωτήθηκε «πότε όμως ήταν εύκολα;» για να διαβεβαιώσει: «Θα τα αντέξουμε όλα».

Ο Λουκασένκο έφθασε χθες Τετάρτη (5/4) στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, στην ατζέντα κυριάρχησε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά το σχέδιο ενοποίησης Ρωσίας-Λευκορωσίας. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, 28 προγράμματα που αφορούν το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. «Οι συχνές συναντήσεις μας έχουν σκοπό να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων», εξήγησε.

Σήμερα Πέμπτη (6/4), Πούτιν και Λουκασένκο σκοπεύουν να συζητήσουν για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας και για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μυστήριο» με την τοποθεσία των πυρηνικών όπλων

Αυτό που έχει γίνει γνωστό ως τώρα για την ανάπτυξη των ρωσικών τακτικών όπλων στη Λευκορωσία είναι πως αυτά θα αναπτυχθούν στο «δυτικό τμήμα» της χώρας.

Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν αποφύγει να δώσουν λεπτομέρειες – για ευνόητους λόγους – για τις τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα, πάντως επιβεβαίωνουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί εγκατάσταση αποθήκευσής τους ως την 1η Ιουλίου, όπως διέταξε ο κ. Πούτιν,

Η Λευκορωσία γειτονεύει προς βορρά με τη Λιθουανία και τη Λετονία και προς δυσμάς προς την Πολωνία – πρόκειται για τρία κράτη μέλη της ανατολικής πτέρυγας του NATO, που ενισχύθηκαν, με την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων και υλικού, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο λευκορωσικό έδαφος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την προοπτική αυτή.

Το Μινσκ έκανε σαφές πως θα επέτρεπε στη Μόσχα να εγκαταστήσει ακόμη και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη λευκορωσική επικράτεια εάν κρινόταν απαραίτητο.