Πέντε άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στην Ινδία για την άγρια δολοφονία με ματσέτα το 2019 της 64χρονης Σάντι Σο μέσα σε ναό της πόλης Γκουαχάτι στο κρατίδιο Άσαμ. Tο ακέφαλο πτώμα είχε ανακαλυφθεί μέσα στον ινδουιστικό ναό πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Αστυνομία δεν είχε σημειώσει καμία πρόοδο στην εξιχνίαση της υπόθεσης έως ότου το πτώμα αναγνωρίστηκε τελικά τον περασμένο Ιανουάριο επιτρέποντας την έναρξη νέας έρευνας και τη σύλληψη υπόπτων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Πέντε άνδρες συνελήφθησαν από τις 25 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, οι οποίοι «είχαν προμελετήσει τον φόνο της γυναίκας», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ ο αρχηγός της αστυνομίας της Γκουαχάτι, Ντιγκάντα Μπαράχ. «Συνολικά συμμετείχαν 12 άτομα», είπε ο ίδιος. Η αστυνομία αναζητά τους επτά συνεργούς των συλληφθέντων που εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Για την κάθαρση της ψυχής

Ένας από τους πέντε υπόπτους που συνελήφθησαν, ο 52χρονος Πραντίπ Πατάκ, φέρεται να ενορχήστρωσε τη θυσία του θύματος στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής τελετής που διοργανώθηκε για τον εορτασμό της επετείου του θανάτου του αδελφού του, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας. «Ο κατηγορούμενος προφανώς πίστευε ότι αυτή η θυσία θα καθησύχαζε την ψυχή του νεκρού», εξήγησε ο ίδιος.

Η Εθνική Υπηρεσία Ποινικού Μητρώου έχει καταγράψει 103 περιπτώσεις ανθρωποθυσιών στη χώρα μεταξύ 2014 και 2021, που τις περισσότερες φορές διαπράχτηκαν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετουργιών. Αυτές οι τελετές συναντώνται συχνότερα σε απομακρυσμένες περιοχές ή εκεί όπου κατοικούν φυλές και όπου είναι συνηθέστερος ο αποκρυφισμός και η μαγεία.

Το 2022, δύο άνδρες συνελήφθησαν για τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού στο Νέο Δελχί και εξήγησαν στην Αστυνομία ότι είχαν θυσιάσει το παιδί στον θεό Σίβα με την ελπίδα ότι αυτή η ινδουιστική θεότητα θα τους βοηθούσε να αναρρώσουν.