Για τις τουρκικές εκλογές, για το αν θα νικήσει η αντιπολίτευση και θα χάσει ο Ερντογάν αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μίλησε ο πρόεδρος του Middle East Forum, Nτάνιελ Πάιπς στην τηλεόραση του OPEN.

Ειδικότερα, στην ερώτηση της δημοσιογράφου, Γεωργίας Γαραντζιώτη, εάν σε αυτές τις εκλογές μπορεί να χάσει ο τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Η άποψη που κυριαρχεί στην Τουρκία είναι ότι ο Ερντογάν μπορεί να νοθεύσει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις νοθεύσει εξ’ολοκληρου. Αυτό που πιστεύω είναι ότι θέλει να μείνει απεγνωσμένα στην εξουσία και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει αυτό, είτε αυτό σημαίνει να αλλάξει τις ψήφους, είτε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, είτε οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να τον κρατήσει στην εξουσία».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχει πιθανότητες η αντιπολίτευση να κερδίσει τις εκλογές απάντησε τα εξής:

«Είναι πολύ πιθανόν η αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν πιστεύω πως ο Κιλιντζάρογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος η πρωθυπουργός, γιατί ο Ερντογάν, η οικογένεια, οι συνεργάτες και οι φίλοι του δεν θα αντέξουν να χάσουν την εξουσία. Το δικαστικό σύστημα, η επιτροπή των εκλογών, όλα είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν» είπε ο κ. Πάιπς και συνέχισε:

«Πιστεύω πως ο Σοϊλού είναι ο άντρας που αναλαμβάνει τη “βρώμικη δουλειά“, όπως και ο Χ. Φιντάν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αν η Τουρκία επιστρέψει στην επιθετική της ρητορική απέναντι στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθούν οι τουρκικές εκλογές.

«Είναι πιθανό η στάση της Τουρκίας να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και όταν ο Ερντογάν σιγουρευτεί για την εξουσία του, να ξαναρχίσει η επιθετική πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, είναι πάντα μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι» κατέληξε.