Η Τράουτε Λάφρεντζ, το τελευταίο εν ζωή μέλος της αντιναζιστικής οργάνωσης της Γερμανίας, «Λευκό Ρόδο», πέθανε σε ηλικία 103 ετών, ανακοίνωσε την Πέμπτη (09.03.2023) το Ίδρυμα του Λευκού Ρόδου.

«Η Τράουτε Λάφρεντζ-Πέιτζ πέθανε στις 6 Μαρτίου στη Νότια Καρολίνα. Θα γινόταν 104 ετών τον Μάιο», ανέφερε το Ίδρυμα στην ανακοίνωσή του για το σύμβολο της αντιναζιστικής οργάνωσης της Γερμανίας.

Η νεαρή φοιτήτρια ιατρικής ήταν φίλη του Χανς Σολ, ενός από τους ιδρυτές –μαζί με την αδελφή του, τη Σόφι– αυτής της ομάδας φιλειρηνιστών φοιτητών που έριχναν φυλλάδια κατά του Γ΄ Ράιχ στο Μόναχο. Η Τράουτε μοίραζε τέτοια φυλλάδια στο Αμβούργο. Εκείνη ήταν που ενημέρωσε τις οικογένειες, στις 18 Φεβρουαρίου 1943, για τις συλλήψεις της Σόφι, του Χανς και του φίλου τους, Κρίστοφ Προμπστ.

Οι τρεις νέοι καταδικάστηκαν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού σε μια δίκη-εξπρές και εκτελέστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 1943.

Η Τράουτε συνελήφθη επίσης από την Γκεστάπο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για «συνέργεια». Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές ιατρικής.

Ο Χανς και η Σόφι Σολ έγιναν σύμβολα στη Γερμανία για το θάρρος τους και για τη μεταχείριση που τους επιφύλαξε το ναζιστικό καθεστώς. Πολλά σχολικά ιδρύματα σήμερα φέρουν το όνομά τους.