Αντί για ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, η υπουργός αρμόδια για τον εφοδιασμό των τροφίμων της Βρετανίας προέτρεψε τους κατοίκους της χώρας της να δοκιμάσουν τα… γογγύλια. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε βασικά λαχανικά, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και ακόμα περισσότερο από έναν μήνα.

Ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, Tesco, χθες, Τετάρτη, ακολούθησε τους αντιπάλους Asda, Morrisons και Aldi στην επιβολή ορίων στα λαχανικά που μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω της έλλειψης λαχανικών στη χώρα.

Οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μικρότερη παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και την Ολλανδία σε συνδυασμό με προβλήματα στη συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.

Γυναίκα επιλέγει ντομάτες

Με πληροφορίες από το Reuters, το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει πως η υπουργός Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Τερίς Κόφι, τόνισε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τρώνε περισσότερο εποχιακά λαχανικά, αν και γνωρίζει πως οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίζουν διαθεσιμότητα σχεδόν όλων των προϊόντων όλο το χρόνο. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αγαπάμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Πολλοί άνθρωποι θα έτρωγαν γογγύλια αυτή τη στιγμή, αντί να σκέφτονται απαραίτητα… μαρούλια και ντομάτες», είπε, αναφερόμενη στο ριζώδες και κονδυλώδες λαχανικό που παραδοσιακά διατίθεται στη Βρετανία αυτή την εποχή του χρόνου.

Τέλος, η ίδια πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα. «Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα, από τους αξιωματούχους μου έπειτα από συζήτηση με τους λιανοπωλητές του κλάδου… ότι η κατάσταση θα διαρκέσει περίπου άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», είπε χαρακτηριστικά.