Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά διατίθενται με δελτίο σε δύο από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας μετά από μια εγχώρια αγροτική κρίση που οδήγησε σε ελλείψεις που θα διαρκέσουν εβδομάδες. Ειδικοί εκφράζουν φόβους οτι το «δελτίο λαχανικών» θα εξαπλωθεί καθώς και άλλες αλυσίδες, καθώς οι ελλείψεις αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες, τα ζητήματα μεταφορών στην Ισπανία και το Μαρόκο, αλλά και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας για τους παραγωγούς.

Οι κολοσσοί Asda και Morrisons περιορίζουν πόσες ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια και πιπεριές επιτρέπεται να αγοράζουν οι πελάτες μετά τη συμπίεση των προμηθειών, ενώ οι τυχεροί αγοραστές που κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά, ανακάλυψαν ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη καθώς ορισμένα προϊόντα έχουν τριπλασιαστεί. Ευπαθή είδη όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, το αγγούρι και το μπρόκολο έχουν περιοριστεί σε μόλις δύο ή τρία ανά πελάτη σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Αρκετοί παράγοντες είναι πίσω από την έλλειψη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγεί ο Abhi Ghadge, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Cranfield School of Management.

«Οι συχνές ελλείψεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα τροφίμων ανέφερε αρχικά. Ωστόσο, όπως επισήμανε στη συνέχεια: «αυτό το ευρύτερο ζήτημα συνδέει διάφορες πτυχές, από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών έως το Brexit μέχρι την άνοδο του κόστους ενέργειας και εργασίας. Για παράδειγμα, Βρετανοί και Ευρωπαίοι αγρότες έχουν περιορίσει την παραγωγή ορισμένων τροφίμων, όπως οι ντομάτες, λόγω του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης θερμοκηπίων και εργασίας, μεταδίδei o The Guardian.

«Οι ελλείψεις σε τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχιστούν με φρέσκια σαλάτα (συμπεριλαμβανομένων αγγουριών), λάχανα και κουνουπίδια τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα καλλιεργούνται εκτός ΕΕ. Επομένως, το να κατηγορούμε καθαρά το Brexit για τις ελλείψεις είναι ακατάλληλο. Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να σκέφτονται καινοτόμες λύσεις αντί να κατηγορούν απλώς τους προμηθευτές, προσθέτει ο Ghadge:

«Η τοπική προμήθεια και οι εναλλακτικοί προμηθευτές είναι μερικές από τις κοινώς χρησιμοποιούμενες στρατηγικές της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να οικοδομήσει ανθεκτικότητα γύρω από αυτά τα επαναλαμβανόμενα ζητήματα που σχετίζονται με την έλλειψη τροφίμων. Η επένδυση σε εσωτερικά έργα θερμοκηπίου και η αναζήτηση διαθεσιμότητας πέραν της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει κάποιες λύσεις» είπε κλείνοντας.