Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά από έναν σεισμό; Το ερώτημα αυτό θέτει το Associated Press. Μέχρι και μια εβδομάδα ή περισσότερο, λένε οι ειδικοί, αλλά αυτό εξαρτάται από τα τραύματά τους, το πώς έχουν εγκλωβιστεί και τις καιρικές συνθήκες.

Ομάδες έρευνας από όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς με το τοπικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και τη Συρία για να εντοπίσουν θύματα από τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται συνήθως τις πρώτες 24 ώρες μετά από μια καταστροφή. Ύστερα από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνά η κάθε ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται κάτω από πέτρες και συντρίμμια.

Η πρόσβαση στο νερό και ο αέρας για να αναπνεύσει κανείς είναι κρίσιμοι παράγοντες, μαζί με τον καιρό. Οι χειμωνιάτικες συνθήκες στη Συρία και την Τουρκία έχουν δυσχεράνει τις προσπάθειες διάσωσης και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν.

«Συνήθως, είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη με έβδομη ημέρα και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε», δήλωσε ο Dr. Jarone Lee, ειδικός στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. ‘Όμως, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν και μετά τις επτά ημέρες. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τα άτομα με σοβαρά τραύματα, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο να έχουν ακρωτηριαστεί τα άκρα τους, έχουν χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης, δήλωσε ο Dr. George Chiampas, ειδικός επείγουσας ιατρικής στην ιατρική σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. «Αν δεν απεγκλωβιστούν εντός μίας ώρας, υπάρχει πραγματικά πολύ μικρή πιθανότητα επιβίωσης», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως όσοι και όσες αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, εμφανίζουν επίσης χαμηλέ πιθανότητες να ζήσουν.

Η ηλικία, η φυσική και ψυχολογική κατάσταση είναι επίσης κρίσιμοι παράγοντες…