Συνεχίζει να πλάθει σενάρια ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί υποστηρίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από το ΝΑΤΟ και ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Κύπρου και του Ισραήλ, σημειώνοντας πως σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα προχωρήσει ταχέως και στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μιλώντας στο δίκτυο Haber7, ο επονομαζόμενος «θεωρητικός της Γαλάζιας Πατρίδας» σημείωσε πως μπορεί να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις εξαιτίας του βέτο που έχει θέσει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα δεν μπορούν να επέμβουν άμεσα στην Τουρκία. Αλλά μόλις η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, θα εντάξουν Κύπρο και το Ισραήλ στο ΝΑΤΟ. Η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος) θα ενταχθεί με τον ίδιο τρόπο που έγινε αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εμφανίζεται ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κύπρου» τόνισε.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, υποστήριξε πως εφόσον η Κύπρος γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί ζήτημα κατοχής τμήματος χώρας της Συμμαχίας από μια άλλη τρίτη χώρα. «Τότε θα εφαρμοστεί κατά της Τουρκίας, το άρθρο 5, λέγοντάς την ή θα αποχωρήσεις από την Κύπρο ή θα σε εκδιώξουμε εμείς» ήταν τα λόγια του.

Σημείωσε επίσης ότι μια πιθανή απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας, θα υπάρξει συμμαχική υποστήριξη προς την Αθήνα. «Εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα. Εάν παρέμβει η Τουρκία θα της πουν πως η δράση της είναι παράνομη και πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς μια νατοϊκή χώρα» ήταν τα λόγια του.