Μια Γαλλοκαναδή δήλωσε ένοχη σήμερα, παραδεχόμενη ότι έστειλε πριν από τρία χρόνια στον Λευκό Οίκο μια επιστολή που περιείχε δηλητήριο, στοχεύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ, που τότε ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Η 55χρονη Πασκάλ Φεριέρ θα καταδικαστεί σε κάθειρξη περίπου 22 ετών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ουάσινγκτον.

Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι παρασκεύασε μόνη της ρηκίνη, μια δηλητηριώδη, δυνητικά θανατηφόρα ουσία, στο σπίτι της στο Κεμπέκ. Κατόπιν την έβαλε σε ένα γράμμα που απευθυνόταν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ έστειλε και απειλητικά γράμματα και σε οκτώ αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους από το Τέξας.

Η ποινή για τη «παραβίαση του νόμου περί βιολογικών όπλων» θα ανακοινωθεί επισήμως στις 26 Απριλίου και θα ανέρχεται σε 262 μήνες φυλάκισης, εφόσον το δικαστήριο αποδεχθεί τη συμφωνία της με τις εισαγγελικές αρχές, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα Μάθιου Γκρέιβς και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική βία στη χώρα μας. Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον επίλογο θα δοθεί μια προειδοποίηση σε εκείνους που θα προσπαθούσαν να στείλουν τοξικές ουσίες και απειλές μέσω ταχυδρομείου», πρόσθεσε.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η επιστολή που απευθυνόταν στον Λευκό Οίκο τον αποκαλούσε «αποκρουστικό, τυραννικό παλιάτσο». «Παρατήστε τα, μην κατεβείτε σε αυτές τις εκλογές» (σ.σ. τις προεδρικές του 2020), προέτρεπε τον Ρεπουμπλικάνο η Φεριέρ, προσθέτοντας ότι του έχει στείλει «ένα σπέσιαλ δώρο», δηλαδή το δηλητήριο, για να τον «βοηθήσει να αποφασίσει».

Η γυναίκα απείλησε επίσης οκτώ αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους από το Τέξας, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους για τη φυλάκισή της, για περίπου δύο μήνες το 2019, με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής. Αφού ταχυδρόμησε τις επιστολές στον Καναδά, πήγε με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ αλλά συνελήφθη από συνοριοφύλακες όταν στην κατοχή της βρέθηκαν ένα γεμάτο όπλο και πολλά πυρομαχικά. Τέθηκε υπό κράτηση και παρέμεινε προφυλακισμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.