Ο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά όλα τα μέλη που απαρτίζουν την προεδρική φρουρά που φυλάσσει την κατοικία του, οπότε αποφάσισε να αποπέμψει 40 στρατιωτικούς από τη θέση τους.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας τους κατηγορεί πως εμπλέκονται στις πρόσφατες αναταραχές που ξέσπασαν στη χώρα, όπου οπαδοί του Μπολσονάρου ζητούσαν από τον στρατό να κάνει πραξικόπημα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η πύλη άνοιξε για να μπουν μέσα, γιατί καμιά πόρτα δεν βρέθηκε σπασμένη», είπε ο Λούλα και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι διευκόλυναν την είσοδό τους». «Πώς θα μπορούσα να (εξακολουθήσω να) έχω στην πόρτα του γραφείου μου κάποιον που θα μπορούσε να με πυροβολήσει;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μέγαρο ήταν γεμάτο μπολσοναριστές».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα αναλάβουν την φρούρηση της προεδρικής κατοικίας.

Οι αρχές της Βραζιλίας ενίσχυσαν χθες Δευτέρα τα μέτρα ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των στρατιωτικών που σταθμεύουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα εξέγερσης, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια». Σχεδόν 1.200 εξ αυτών φυλακίστηκαν και 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.