Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις και στατιστικές προβολές που μεταδόθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη, οκτώ ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, γεγονός που σηματοδοτεί τη διαίρεση του Κογκρέσου και τους δίνει τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα υπόλοιπα δυο χρόνια της θητείας του, ως τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, η συντηρητική παράταξη δεν θα έχει πάντως παρά ισχνή πλειοψηφία στην αμερικανική κάτω Βουλή, καθώς το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν πολλά στελέχη της, με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήρθε. Μολαταύτα, ο Τραμπ ρίχτηκε ήδη από προχθές Τρίτη σε νέα προεκλογική εκστρατεία, επισημοποιώντας την υποψηφιότητά του, παρότι οι πιστοί του είχαν μάλλον μέτριες επιδόσεις σε αυτές τις «midterms».

«Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για νέα κατεύθυνση και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να (τους την) παραδώσουν» πανηγύρισε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί νέος «speaker», πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι.

«Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο πρώτης γραμμής στην υποστήριξη του προγράμματος του προέδρου Μπάιντεν», καθώς θα έχουν «ισχυρή επιρροή» με δεδομένη την «αδύναμη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία», θέλει να πιστεύει η απερχόμενη πρόεδρος του σώματος κυρία Πελόσι.

Ο Μπάιντεν συνεχάρη αμέσως τον Μακάρθι, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του πως έχει πρόθεση να «συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα».

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC, Fox News και CBS προέβλεψαν χθες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διαθέτουν (τουλάχιστον) 218 έδρες στη Βουλή, την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία στο σύνολο των 435.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ, η επίδοση του Τζο Μπάιντεν θα είναι η καλύτερη αμερικανού προέδρου σε ενδιάμεσες εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια. Παραδοσιακά, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία πλήττεται από την ψήφο «τιμωρίας» και διαμαρτυρίας στις αναμετρήσεις αυτές.

Με ξήλωμα μέτρων απειλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι

Σημαία των ΗΠΑ

Παρότι ισχνή, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στην κάτω Βουλή αρκεί για να περιπλέξει τη διακυβέρνηση. Με τη Βουλή να έχει πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και τη Γερουσία πλειοψηφία των Δημοκρατικών, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα είναι σε θέση στο εξής να προωθήσει —οποιαδήποτε— μεγαλεπήβολα σχέδια. Πράγμα που φυσικά ισχύει για την έτερη πλευρά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούσαν πως θα άρχιζαν να ξηλώνουν μέτρα που είχαν υιοθετηθεί ως τώρα στη θητεία του Μπάιντεν αν ανακτούσαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων. Θέλουν ιδίως να ακυρωθούν οι χορηγήσεις κεφαλαίων σε φορολογικές υπηρεσίες για να προσλάβουν νέους υπαλλήλους και ορισμένες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.

Το GOP μπορεί εξάλλου να παρεμβάλλει προσκόμματα όσον αφορά τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιτεθούν στο δικαίωμα στην άμβλωση ή ότι θα νομοθετούσαν για τα πυροβόλα όπλα, κάτι που θα ωθούσε τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει το βέτο του, όπως είχε ξεκαθαρίσει σε συνεντεύξεις του προεκλογικά.

«Κόκκινος τοίχος»

Ο πρόεδρος, που θα πατήσει αυτόν τον μήνα τα 80 του χρόνια, τελικά δεν θα αναγκαστεί να βρεθεί στην άμυνα. Μπορεί απεναντίας να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στη διαπραγμάτευση, που απέκτησε στη μακρά καριέρα του στη Γερουσία, για να αποφύγει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους (το περιλάλητο «shutdown»).

Ωστόσο το τεταμένο χέρι του προέδρου μπορεί να προσκρούσει σε κόκκινο τοίχο.

Παρά την οριακή τους πλειοψηφία στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν εξουσία ως προς την επιτήρηση του κυβερνητικού έργου και έχουν διαμηνύσει πως θα κινήσουν έρευνες για τον κ. Μπάιντεν, την κυβέρνησή του και την οικογένειά του — για τον γιο του Χάντερ και τις δοσοληψίες του στην Ουκρανία και την Κίνα, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο πρόεδρος την πανδημία, για τη χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν…

Το συντηρητικό κόμμα θέλει να εκμεταλλευτεί κάθε λάθος των Δημοκρατικών, διατηρώντας στο στόχαστρο τις προεδρικές εκλογές του 2024.