Νέο πλήγμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας αποτελεί η παραίτηση της 42χρονης υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, που χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό μέιλ για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Έξι εβδομάδες αφού αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν. Έχει ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος, αφού αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, έχει αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουάρτενγκ και χθες Τετάρτη έχασε και την υπουργό Εσωτερικών.

Στην επιστολή παραίτησής της η πρώην υπουργός εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος διαπληκτίστηκαν ανοικτά στο κοινοβούλιο για το αν η ψηφοφορία επί νομοσχεδίου για το fracking αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τρας. Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες -οι οποίες στη συνέχεια διαψεύσθηκαν- ότι παραιτήθηκε η υπεύθυνη για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο Συντηρητικό κόμμα, η Γουέντι Μόρτον.

Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα εξηγώντας ότι έγινε μάρτυρας σκηνών «παρενόχλησης» βουλευτών των Συντηρητικών και αναγκαστικής ψήφου μεταξύ μελών του κυβερνώντος κόμματος. Ο υπουργός Ενέργειας Τζέικομπ Ρις- Μογκ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αιμορραγεί η κυβέρνηση;

Η αποχώρηση της Μπρέιβερμαν αποτελεί την έναρξη μιας αιμορραγίας στην κυβέρνηση, όπως αυτή που αποδείχθηκε μοιραία για τον Μπόρις Τζόνσον τον Ιούλιο; Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πλήγμα για την Τρας, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα της κυβέρνησής της μετά την αποχώρηση του Κουάρτενγκ και την ακύρωση του οικονομικού της προγράμματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου το μεσημέρι η Βρετανίδα πρωθυπουργός εμφανίστηκε μαχητική και υπερασπίστηκε την πολιτική της απέναντι στις αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP και το Reuters.

«Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις», τόνισε απαντώντας ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος διερωτήθηκε «σε τι χρησιμεύει μια πρωθυπουργός οι δεσμεύσεις της οποίας δεν κρατάνε ούτε μία εβδομάδα;», απαριθμώντας όλα τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει πίσω η Τρας.

Μερικοί βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ζητήσει ανοικτά την παραίτηση της Τρας, ενώ άλλοι έχουν συζητήσει ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει.

Όταν ρωτήθηκε από το Times Radio η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρεβέλιαν αν η Τρας θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2024, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτό ισχύει».