Λίγο καιρό μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη Βρετανία, ένα νέο σκάνδαλο ταράσσει την κατάσταση και αφορά τη βασιλική οικογένεια, αφού ο λόρδος Μαουντμπάτεν, θείος του βασιλιά Καρόλου, κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα παιδί.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, το περιστατικό του βιασμού φέρεται να έγινε το 1970 στο ίδρυμα Kincora στο Μπέλφαστ, με τον πρώην τρόφιμο Άρθουρ Σμιθ να καταγγέλλει ανοιχτά τον ξάδερφο της Ελισάβετ, ο οποίος πέθανε το 1979 από βομβιστική επίθεση του IRA.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, έχει κατατεθεί αστική αγωγή με ισχυρισμούς περί αμέλειας και παράβασης του καθήκοντος φροντίδας κατά διαφόρων κρατικών φορέων, αλλά και κλήτευση η οποία αναμένεται να εκδοθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπέλφαστ την Τρίτη.

Ο Μαουντμπάτεν, ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ και θείος του βασιλιά Καρόλου

«Είναι κατανοητό ότι πολλοί επιζώντες κακοποίησης για λόγους ευαισθησίας επιλέγουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Ο Άρθουρ αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η απόφασή του αυτή πηγάζει από θυμό για τη συστηματική κρατική συγκάλυψη της κακοποίησης σε αυτά τα ιδρύματα. Ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε δύο φορές όταν ήταν 11 ετών από τον εκλιπόντα, που ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος βγαίνει μπροστά για να υποστηρίξει τέτοιους ισχυρισμούς εναντίον του Λόρδου Μαουντμπάτεν σε δικαστήριο. Αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι θα είναι μια υπόθεση βαθιά αντιδημοφιλής για πολλούς ανθρώπους, καθώς έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο της βασίλισσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Άρθουρ Σμιθ.

Σημειώνεται, ότι το ίδρυμα Kincora στεγαζόταν κοντά σε κτίρια του Κοινοβουλίου του Stormont. Ανοιξε τον Μάιο του 1958 πριν κλείσει τον Οκτώβριο του 1980 μετά από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης.

Η έρευνα για την καταγγελία κακοποίησης διαπίστωσε ότι 39 αγόρια που διέμεναν στο Kincora κακοποιήθηκαν στα 22 χρόνια που ήταν ανοιχτό.Το 1981 τρεις άνδρες φυλακίστηκαν για την κακοποίηση 11 αγοριών.

Σημειώνεται ότι το 2019, έγγραφα του FBI από τη δεκαετία του 1940 αποκάλυψαν συγκλονιστικούς ισχυρισμούς ότι ο Μαουντμπάτεν ήταν κρυφά «ομοφυλόφιλος, με μια διαστροφή για τα νεαρά αγόρια».