Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας προχώρησε στην κατάσχεση ακίνητων που ανήκουν σε δύο Ρώσους ολιγάρχες, στα θέρετρα Πορτοφίνο και Σιρμιόνε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά και τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) κατέσχεσε τη «Villa Altachiara» – μια πολυτελή έπαυλη στο ακρωτήριο Πορτοφίνο, στη Θάλασσα της Λιγουρίας – μια βίλα κι ένα αυτοκίνητο στη Ρώμη, που ανήκουν στον επιχειρηματία Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ. Παράλληλα, «πάγωσαν» και οι δραστηριότητες μιας εταιρίας στο Πορτοφίνο που φέρεται να συνδέεται μαζί του.

Η «καταραμένη» βίλα

Ο Χουνταϊνάτοφ είχε αποκτήσει την «Villa Altachiara» για περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Η οποία, δεν έχει καλό… παρελθόν. Από το 2001 μέχρι το 2015 είχε μείνει παρατημένη εξαιτίας αντιδικιών των κληρονόμων της κοντέσας Φραντσέσκα Βάκα Αγκούστα που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της καθώς αυτοκτόνησε σε ηλικία 58 ετών όταν έπεσε στη θάλασσα από γκρεμό που βρισκόταν κοντά στην έπαυλη.

«Τώρα, τα έξοδα της συντήρησης θα περάσουν στο κράτος. Μακάρι να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος και να “ξεπαγώσουν” όλα», είπε ο δήμαρχος του Πορτοφίνο, Ματέο Βιακάβα, στην ίδια ιταλική εφημερίδα και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι η βίλα δεν φέρνει καλή τύχη στους ιδιοκτήτες τους. Τούς συμβαίνουν διάφορα».

Η ιστορία πως η βίλα είναι «καταραμένη» γεννήθηκε με το ίδιο το οίκημα. Χτίστηκε το 1874 από τον Χένρι Χέρμπετ Ε’ κόντε του Κάρναβον, που ήταν ένας από τους χρηματοδότες της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Αίγυπτο που εντόπισε τον τάφο του Τουταγχαμόν. Πέθανε λίγους μήνες αφότου βρέθηκε η σαρκοφάγος.

Έπειτα, η βίλα πέρασε στα χέρια του κόντε Κοράντο Αγκούστα, γνωστού επιχειρηματία στον τομέα των ελικοπτέρων, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 πριν τον θάνατό του από σοβαρή ασθένεια κατηγορήθηκε για παράνομο εμπόριο όπλων.

O Χουνταϊνάτοφ είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επεσήμανε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, συμπληρώνοντας ότι τα περιουσιακά του στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση ενός πολυτελούς γιοτ, αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο φέρεται να ανήκει στον Χουνταϊνάτοφ και δημοσιεύματα το έχουν συνδέσει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια άλλη επιχείρηση, κατασχέθηκε ένα κτιριακό συγκρότημα στο Σιρμιόνε – μια πόλη στις όχθες της λίμνης Γκάρντα, στη νοτιοανατολική Ιταλία – η αξία του οποίου υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, το κτιριακό συγκρότημα ανήκει στον επιχειρηματία Γκριγκόρι Μπερέσκιν.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι ιταλικές αρχές «πάγωσαν» επαύλεις και γιοτ Ρώσων ολιγαρχών που ταξίδευαν τακτικά στην Ιταλία για διακοπές και είχαν αγοράσει ακίνητα σε δημοφιλή θέρετρα. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών τα οποία έχουν κατασχεθεί μέχρι σήμερα στην Ιταλία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,7 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής αστυνομίας.