Την ευθύνη του για τον θάνατο συνολικά 12 αμάχων -όλων στο Αφγανιστάν– στη διάρκεια του 2021 παραδέχθηκε την Τρίτη (26/9) ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε με έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν το 2021 σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» επισημαίνεται στην ετήσια αυτή έκθεση την οποία απαιτεί το Κογκρέσο από το 2018, μέρος της οποίας παραμένει απόρρητο.

Όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν βρίσκονταν στο Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη αναγνωρίσει την ευθύνη του στον θάνατο 10 μελών της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους επτά παιδιά, στη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.

Στην έκθεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζεται ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στις 8 Ιανουαρίου 2021 στη Χεράτ και ένας ακόμη στις 11 Αυγούστου στην Κανταχάρ. Δύο άμαχοι επίσης τραυματίστηκαν στις 18 Ιανουαρίου στην Κανταχάρ.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι τραυμάτισε τρεις αμάχους την 1η Ιανουαρίου σε πλήγμα στο Κούνιο Μπάροου στη Σομαλία.

Παράλληλα το Πεντάγωνο αναθεώρησε τον απολογισμό του για τα έτη από το 2018 ως το 2020, αναγνωρίζοντας ότι ευθύνεται για επιπλέον 10 θανάτους και 18 τραυματισμούς αμάχων, όλοι τους στη Συρία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις δίνουν τακτικά στη δημοσιότητα απολογισμούς πολύ μεγαλύτερους για τα αμερικανικά πλήγματα σε εμπόλεμες ζώνες.

Η οργάνωση Airwars, η οποία καταρτίζει απολογισμό των άμαχων θυμάτων αεροπορικών βομβαρδισμών σε όλο τον κόσμο, εκτίμησε στην ετήσιά έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Μάιο σε 15 με 27 τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις αμερικανικές επιχειρήσεις μόνο στη Συρία.

Τον Ιανουάριο του 2022 ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αποφεύγουν να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν, έπειτα από διάφορα αιματηρά περιστατικά.

Η προστασία των αμάχων αποτελεί «στρατηγική και ηθική υποχρέωση», είχε τονίσει ο Όστιν σε αυτό το υπόμνημα.