Μία καταιγίδα, που χαρακτηρίζεται σπάνιας ισχύος, πλήττει την Αλάσκα, σηκώνοντας τεράστια κύματα και προκαλώντας εκτεταμμένες πλημμύρες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS).

«Τα απομεινάρια του τυφώνα Μέρμποκ θα πλήξουν τη δυτική Αλάσκα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τεράστια κύματα, ριπές ανέμου εντάσεως τυφώνα, διάβρωση των ακτών και ισχυρές βροχές», ανέφερε η NWS στο Twitter. «Οι πλημμύρες θα χειροτερέψουν», προειδοποίησε, καθώς ο αντίκτυπος της καταιγίδας είναι ήδη εμφανής.

«Αυτή είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχουμε δει ποτέ το φθινόπωρο στη Βερίγγειο θάλασσα εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ρικ Τόμαν, ειδικός ερευνητής για το κλίμα, από το πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Στο παραθαλάσσιο χωριό Γκολόβιν, ο περίβολος του σχολείου μετατράπηκε σε λίμνη. Κτίρια πλημμύρισαν και τουλάχιστον δύο σπίτια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, περιέγραψαν οι αρχές του Φέρμπανκς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Αλάσκα.

Κύματα ύψους άνω των τριών μέτρων και ριπές ανέμων έως και 145 χλμ/ώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην περιοχή, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.