Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από την πείνα στη Σομαλία, η οποία πλήττεται από ιστορικού βαθμού ξηρασία, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Σομαλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με λιμό, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια και επείγει να ληφθούν μέτρα για να σωθούν ζωές.

«Ορισμένες περιοχές της Σομαλίας θα αντιμετωπίσουν τον λιμό στο πολύ κοντινό μας μέλλον, εάν δεν τους παρασχεθεί επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε άλλες περιοχές υποσιτίζονται και είναι πιθανόν πολλοί να έχουν ήδη πεθάνει», πρόσθεσε.

Σομαλία

Χάρη στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρχές του έτους σώθηκαν πολλές ζωές, όμως σήμερα «οι πόροι που διαθέτουν ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του για να αντιμετωπίσουν την κρίση δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες», προειδοποίησε. «Η Σομαλία και οι γείτονές της στο Κέρας της Αφρικής, καθώς και οι χώρες της περιοχής του Σαχέλ, χρειάζονται τη βοήθεια του κόσμου και την χρειάζονται τώρα», επέμεινε.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του OCHA, του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, έκανε έκκληση στον κόσμο «να μην ξεχνά τη Σομαλία», όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού λόγω των ανεπαρκών βροχοπτώσεων από τα τέλη του 2020.